Annonse
Årets festival går av stabelen fra 13. til 17. juni og det vises 82 norske kortfilmer, musikkvideoer og dokumentarer. - Kortfilmfestivalen har fått inn filmer fra hele landet; den geografiske spredningen er overraskende stor. Men det er viktig å huske at vi er en internasjonal festival med filmer og gjester fra hele verden,  sier Torunn Nyen, kunstnerisk leder og medlem av forhåndsjuryen.
 
I alt ble det påmeldt 379 norske filmer. To forhåndsjuryer har satt sammen et omfattende konkurranseprogram for kortfilm, musikkvideo og dokumentar. Temaene strekker seg fra maktspill mellom barn, til politisk aktivisme og tiden etter 22. juli.
 
Rampete barn
En av de store gjengangerne er filmer med barn i hovedrollen. - Det betyr ikke at filmene nødvendigvis er ment for et barnepublikum. En fellesnevner er at barna i disse filmene sjeldent oppfører seg pent og vi får oppleve alt fra barn som ramper seg litt, til å oppføre seg helt bestialsk. Filmene viser barn som fascineres av mørket og fortrolles av blod. Andre temaer er samlivsproblemer, dop og ensomhet. Ingen av filmene skildrer 22. juli direkte, men flere av de påmeldte filmene beskriver tiden etterpå. Forklarer Torunn Nyen.
 
Festivalen viser filmer fra så vel debutanter som mer etablerte filmskapere som Anja Breien og Knut Erik Jensen, som deltar med henholdsvis Fra tyggegummiens historie og Lengsel etter nåtid.
 
51 kortfilmer konkurrerer i år om Terje Vigen-prisen og Gullstolen for beste norske kortfilm.
 
Mangfoldige musikkvideoer
23 musikkvideoer er tatt ut til konkurranse. Forhåndsjuryen berømmer mangfoldet og kvaliteten blant årets innsendte musikkvideoer. - Programmet representerer mangfoldet innen norsk musikkvideo. Det er fylt med filmer som har et originalt konsept eller en god historie, utført med bunnsolid faglig og kunstnerisk kompetanse. En god musikkvideo løfter frem musikken den akkompagnerer og promoterer, sier Hilde Kjos fra Norsk filmklubbforbund og filmanmelder Aleksander Huser som har valgt ut årets musikkvideoer.
To filmskapere er representert med mer enn ett bidrag: André Chocron er nominert med hele tre musikkvideoer og Kristoffer Borgli med to. Sveinung Gjessing, Nima Taheri og Emil Trier er også blant regissørene som er tilbake i konkurransen om IFPI og FONOs pris på 15.000 kroner. 
 
Norsk dokumentar med indisk regissør
Filmen Gulabi, regissert av indiske Nishtha Jain, har sin urpremiere i Grimstad og åpner dokumentarprogrammet. Filmen konkurrer med Back to the Square av Petr Lom, Havets sølv av Are Pilskog, Klassebildet, 10 år klokere av Ilze Burkovska Jacobsen, Mellom tonene finnes hemmelighetene av Bjørn Engvik, Når boblene brister av Hans Petter Moland, Nordfor Sola av Inge Wegge og Jørn Ranum og Beate Arnestads Tvunget til taushet. En historie om journalister fra Sri Lanka.
 
Årets forhåndsjuryer for norske filmer har vært:
Norsk kortfilm og dokumentar: Torunn Nyen, Peter Eisenstein og Line Hatland
Musikkvideo: Hilde Kjos og Aleksander Huser.
 

 

Foto: Foto: Fra musikkvideoen I Spy av Mikhael Paskalev. Regi: André Chocron
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse