Annonse

Filminfo og video

Tomboy

Tomboy

Karakter

5 
Laure er 10 år gammel, har kort hår og ser mer eller mindre ut som en gutt. Hennes 6 år gamle søster er hennes rake motsetning. Feminin balletdanser med vakre krøller som liker å kle seg ut. Laure kler seg også ut, men av litt andre grunner. Hennes klær fungerer på mange måter som en rustning mens hun jobber hardt for å finne ut hvem hun virkelig er.  Siden de har flyttet til et helt nytt sted har hun plutselig muligheten til å prøve å være en annen for en stund. Men så begynner skolen.

Regissør Cèline Sciammas imponerer virkelig med sin andre spillefilm hvor hun også har skrevet manuset. Manuset er sentrert rundt få karakterer, og i enkle omgivelser i en suburb i Frankrike. Bildene er enkelt komponert og har et hverdagslig utrykk som suger deg inn og lar deg leve en annen virkelighet en liten stund.

Karakterene er enkle, selv om psykologien i historien er komplisert. Det handler om store spørsmål som identitet, kjønn og seksualitet. Vi møter ei jente som ikke vet hvem hun er, eller hva hun er. Er det jente? Er det gutt? En problemstilling som egentlig har vært ganske tabu frem til de siste årene. Men Sciammas gjør det uten glitter og stas, uten å gå i de store klisjefellene. Filmen minner egentlig mer om Oscarvinneren Boy’s dont cry i sin lavmælthet om temaet.

Zoé Héran spiller rollen som Laure og hun gjør det med en ro, naturlighet og overbevisning som er helt enorm. Det er en tøff rollebåde psykologisk og fysisk, men Héran klarer å levere uten at det blir kleint. Hun har en sårbarhet og en tøffhet som virkelig poengterer de dilemma som Laure kommer i iløpet av filmen.


Laure og Jeanne i et av øyeblikkene som viser kjærligheten mellom de to søstrene.

I rollen som hennes søster Jeanne finner vi Malonn Lévana som også var å se i Polisse. Hun har en naturlig femininitet som fungerer bra som kontrast mot Laure sin maskulinitet. Hun er skjønn, utspekulert, naiv og kjærlig, uten at det blir for overstrømmende. Det som er noe av det fineste med filmen er foreldrene og hvordan de forholder seg til sine to døtre. Det er vakkert å se på hvordan de lar jentene være seg selv uansett og hvordan deres individualitet blir fremelsket med unntak av når moren finner ut hva Laure har gjort. Men årsakene for å gjøre som hun gjør da er også kjørlighet, hun ønsker å beskytte Laure fordi hun vet at verden på mange måter ikke er klar for jenter som henne.

Dette er en vakker og enkel film om et tema som for mange er veldig sårt.  Det å finne seg selv og bli kjent med egen seksualitet er noe som stadig begynner tidligere og på mange måter kaster barn inn i det voksne livet raskere. Barn kan også være nådeløse, spesielt mot de som skiller seg ut, slik som Laure i denne filmen. Med enkle virkemidler står selve historien og Laure sitt følelsesliv i fokus, og nettopp her ligger filmens styrke. Selv om det dreier seg om store tema, så er det brukt uskyldige situasjoner for å vise temaet. Situasjoner som er enkle for de fleste av oss, men som blir komplisert for jenter som Laure.


Foto: Europafilm
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse