Annonse

Filminfo og video

American History X

American History X

Karakter

6 
Derek Vinyard er fylt til randen av hat og agressivitet og har i mangel på fornuftige rollemodeller valgt seg Hitler som forbilde. Han blir med i et nynazistmiljø i Los Angeles hvor lederen Cameron Alexander ser han som sin arveprins. Derek er nemlig lynende intelligent i innehar noen utrolige lederegenskaper. Skulle noen kunne selge frysebokser på Grønland, ville det vært han.

I kjølvannet av Derek og hans handlinger møter vi hans lillebror Danny som forguder jorden han går på. Han er sterkt påvirket av brorens hat og hans måte å leve sitt liv på. Selv når broren sitter i fengsel. Dette fører til at Danny skriver en skolestil som hyller Hitler sin ”Mein Kampf”, noe skolens afroamerikanske rektor er lite fornøyd med. Han gir Danny et valg: skriv en historie om din bror eller så blir du utvist. Danny valger til slutt å gjøre som rektoren sier og gjennom hans penn blir vi så kjent med Derek og Danny sin historie. Derek på sin side blir tvunget til å se livet anderledes bak murene, men vil hans endring i holdninger påvirke broren i riktig retning?

Regissør Tony Kaye har virkelig levert et sterkt produkt som er like relevant og sterkt i dag som da det kom ut i 1998. Hatet virkelig gjennomsyrer så til de grader i første del av filmen, at det blir ubehagelig å se på. En av scenene husker jeg klar som dagen enda, og jeg så filmen første gang når den kom ut. Den brutaliteten som legges frem for å få frem Dereks hat mot blant annet afroamerikanere, er helt ekstrem, men på en måte som gjør det troverdig.
Karakteroppbyggingen i filmen er godt gjennomtenkt og gjennomført. Valget av Edward Norton til å spille Derek Vinyard var et risikabel valg som også viste seg å være det mest vinnende for filmen. Norton ble ikke overaskende nominert til Oscar for sin tolkning av Derek Vinyard . Han klarer å få frem alle aspektene av karakteren på en glimrende måte, både hatet, brutaliteten og etterhvert sårbarheten og kjærligheten.

Edward Furlong har rollen som Danny Vinyard og også han gjør en umåtelig bra tolkning av sin rolle. Han har en intensitet som virkelig får frem konfliktene i Danny’s sjel, og som gjør det utrolig spennende å følge karakterens utvikling.

I løpet av livet ser den filminteresserte et hav med filmer, noen av dem vil gjøre et evigvarende inntrykk og dette er uten tvil en av de filmer som har gjort mest inntrykk på undertegnede. Skiftet mellom svart/hvitt og fargefilming er rålekkert og bildene er flott komposert.

Karakterene er godt bygget opp og troverdige. Skuespillet er utrolig bra på tross av tøft tema og en ekstrem brutalitet. Edward Norton har i etterkant vist seg som en svært allsidig skuespiller som kan gå fra ene ytterligheten til den andre på skjermen, selv om han i virkeligheten fremstår som ydmyk, rolig og behagelig.

Skal du gjøre en investering på blu-ray fronten i år, må det være American History X. Lyden og bildet har overlevd overføringen til moderne blu-ray og det er høy kvalitet på begge. Ekstramateriale er det ikke så mye av, bare noen tilleggs-scener og traileren. Det kunne vært spennende å se mer om hvordan filmen ble laget, så her kunne de ha hevet inn en god del interessant materiale.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse