Annonse

Filminfo og video

War Horse

Dette er filmen om unghesten Joey, som vi følger fra oppveksten i Devon. Han blir der temmet og trent av unggutten Albert, og disse knytter et sterkt bånd. Joey blir solgt til kavaleriet, og vi følger han også gjennom 1 verdenskrig. Da Albert ikke er gammel nok til å verve seg og til å følge sin venn, sverger han på at han skal finne igjen Joey på ett eller annet vis.Slike filmer går som regel hjem, de er gjerne fulle av klisjeér og sukkersøte hendelser, ispedd spenning de byr på litt latte rog en god posjon tårer. Vi har sett det før, og de handler om det samme: en gutt og hans hest (noen ganger har det vel vært en jente med og). Som jente med grei interesse for hester gjennom barndommen har jeg sett min dose hestefilmer. Black Stallion fra 1979 ble spilt gjentatte ganger på VHS-spilleren, National Velvet med en ung Elizabeth Taylor og Mickey Rooney og selvsagt Black Beauty fra 1971, basert på boken til Anna Sewell. Så selvsagt var jeg spent på om denne filmen ville by på noe nytt og spennende.

Desverre gjorde den ikke det. Den er søt, den er tidvis rørende, den inneholder alt en slik film skal ha og forteller om hvor betydningsfull denne fantastiske hesten er. Hvordan den rører ved manges hjerter gjennom krig og elendighet, gjennom gleder og sorger. For meg blir det litt for mye av det gode, og jeg merker en liten skuffelse over at det er Spielberg som står bak denne filmen. Men det er jo ikke hans feil at vi føler vi har sett det hele før, filmen er basert på en barnenovelle med samme navn, skrevet av Michael Morpurgo.

Men altså, her byr Spielberg på en film som varer over 2 timer, den har gode bilder, en grei story, helt ok skuespillere, men det fungerer altså ikke for meg. Dette blir for kjedelig og sentimentalt. Hadde jeg vært 12 år og aktiv hestejente, så hadde det nok funka bra det her. Denne filmen har i grunnen alt til felles med rosa sukkerspinn.

Skuespillerprestasjonene er så der,ingen man kan rope hurra for, hverken Jeremy Irvine (Albert) Emily Watson (Alberts mor) eller Tom Hiddleston som Kaptein Nicholls, dog han er vel den som er best her i filmen.

Det er 14 hester som spiller Joey. Det er hesten Finder som har den største rollen her, og han spilte også i filmen Seabiscuit, som handler om en løpshest. Filmen ble nominert til 6 Oscar, men vant ingen. Det var forresten første hestefilm på 8 år som ble nominert til Oscar for beste film. Seabiscuit var den forrige, nominert til 7 Oscar, men vant heller ingen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse