Annonse
Da en ung asylsøkerjente dør mens Varg Veum (Trond Espen Seim) jakter på henne dukker spørsmålet opp om hennes dødsfall var en ulykke eller drap. Et drap, ment som en advarsel til noen.
 
De døde har det godt er film nummer 11 i rekken om privatetterforskeren Varg Veum. Historien starter med at politiet henter flere asylsøkere som de finner i en container ved bryggen. I mens er Varg i helene på Sasha, en ung jente som senere blir funnet død i Vågen, midt i Bergen. Selvsagt stilles det spørsmål fra Hamre (Bjørn Floberg) om hvorfor Veum var på jakt etter denne ungen jenta. Svaret er Karin (Lene Nystrøm), Vargs samboer som jonner med asylsøkere. Hun mistenker at noe hadde skjedd med Sasha og ville at Varg skulle snakke med henne.  


 
 
Selvsagt klarer ikke Veum la være å rote i saken, han vil til bunns i hva som skjedde med Sasha. Han kjøper nemlig ikke at hun druknet. Hans søken etter sannheten om hva som skjedde, fører han til foreninger innen Bergens maktelite, det kjente buekorpset og samboeren Karin.
 
Takk og lov, sier jeg, at dette er nest siste film i denne såpeserien om Veum. Nå skal det sies at jeg enda har til gode å se film nr 10 og 12, men har liten tro på at de er så mye bedre enn hva jeg har sett før. Jeg må bare si at dette er noe av det verre som er blitt laget her i Norge de siste årene, og akkurat nå føler jeg vel at Hotel Cæsar er hakket bedre enn dette. Karakterene i Cæsar har bedre kjemi enn hva man finner i filmene om Veum. Eller, det var ikke så pent sagt, for Veum og Hamre, deres kjemi er god, skuespillerene virker noe på bølgelengde og får til greie, dog klisjeaktige karakterer. Mens Varg og Karin, som skal være samboere. Wow! Det er så dødt som det kan bli. Alle scener dem mellom virker som foregår mellom to mennesker som ikke har truffet hverandre før.
 
Filmen er, i mine øyne, rett og slett dårlig gjennomført, og jeg blir sittende og undres over hvor mye Veum har fått med seg i de tidligere ti filmene. Det virker som at det kommer som en overraskelse på han at det er mye rart i Bergen by, at det finnes bedritne meenn med store muskler som gjerne banker han et par ganger om han ikke holder seg unna deres saker.
 
Skuespillerene, hva kan jeg si om dem? Vel, denne gangen som i film nr 7, 8 og 9, så virker det som at Seim er dritt lei av å spille rollen som Veum. Han blir for teateralsk i rollen og minner ikke mye om karakteren fra bøkene. Lene Nystrøm, hun har ingen ting på lerrettet å gjøre i det hele tatt. Makan til talentløs frøken skal man vel lete lenge etter. Og når de to som skal være samboere har nada kjemi på lerrettet, da blir det minus for begge disse. Bjørn Floberg som Hamre, jeg liker han. Han er en barka fyr og bærer rollen godt. Jørgen Langhelle dukker også opp i denne filmen, det liker jeg. Han er god, også her.
 
Jeg har lyst til å sprette champisen og rope et lite "hurra" for at Filmatiseringen om Varg Veum endelig er over, etter 12 langtekkelige filmer.

Blu Rayen inneholder også DVD-utgaven.
 
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse