Annonse

Filminfo og video

Istid 4

Istid 4 i 3D

Karakter

4 
Scrats desperate jakt etter eikenøtta har denne gangen sørget for at kontinentene deler seg. Dette fører til at mammuten Manny blir skilt fra familien og flokken sin. Han sverger på at han skal finne tilbake til dem og ingenting skal få stoppet ham. Med seg på ferden har han dovendyret Sid og sabeltanntigeren Diego. Sammen møter de den ene utfordringen etter den andre, men ingen av dem er så store at de ikke takler dem sammen.

Historien i Istid 4 er standard og rimelig enkel. Den er temmelig urealistisk slik som animasjonsfilmer flest er, men allikevel lett for unger og voksne å engasjere seg i. De fleste karakterene kjenner man fra de tre andre istidfilmene, og de nye karakterene er gjennomtenkte og fyller sine funksjoner i det perfekt animerte universet. Det er litt over middels irriterende at Kaptein Gøtt er ser ut som han kommer fra en av Pirates of the Carribean filmene, men han underholder allikevel. Med Paul-Ottar Haga sin stemme er dette en av de mer interessante figurene i Istid 4. Bestemoren til Sid er et kapittel for seg selv, men hun er sykt underholdende når man bare får med seg hva hun sier.Man kan si mye om animasjonsfilmer, men de har en detaljrikhet som er helt rå. Det gjelder også Istid 4. På dyrene er hvert et hårstrå stylet som hos de største filmstjernene i Hollywood. Sånn sett kan man si at det på mange måter blir uendelig glatt og ikke minst kommerst. Men dette er jo først og fremst film for folket, og da spesielt barna.

Filmen bygges opp rundt velkjente problemstillinger for barn, og har som vanlig en fin moralsk undertone selv om det blir litt klisjeaktig. Det er greit å være anderledes, man kan være en helt for det. Familie skal man ta godt vare på, og selv om man krangler er man allikevel glad i hverandre. Man kan si ting i kampens hete som man ønsker å ta tilbake etterpå. Men viktigst av alt, familiebånd er sterke uansett om det er blodsbånd eller en valgt flokk. Et budskap som er viktig i dagens samfunn hvor mange barn opplever splittede familier.

Istid 4 er drevet frem av både dialog og handling, men siden handlingen følger helt A4 oppsett er det dialogen som gjør det morsomt å følge med i filmen. Dette selv om den norske talen i noen tilfeller ble utydelig og man ikke nødvendigvis fikk med seg de humoristiske poengene. Viktigst av alt er det igrunn at humoren i filmen ikke er for voksen. I enkelte av animasjonsfilmene har det en tendens til å være humor bygget opp rundt referanser barna ikke har sjans for å forstå. Dette finnes heldigvis ikke i Istid 4.

Men, Istid underholder så det synger etter. Det er få dødpunkt i filmen og det er alltid noe som fanger oppmerksomheten din på skjermen. Det er spenning, kos og morro om hverandre, så man kjeder seg ikke uansett hvor lite glad man er i animasjonsfilm.For voksne vil jeg nok anbefale å se den engelske utgaven med litt mer erfarne stemmer som Dennis Leary, Queen Latifah og John Leguizamo. For barna er det absolutt beste å se den norske versjonen hvor blant annet Sven Nordin, Otto Jespersen og Linn Skåber står for de norske stemmene.

Så om du blir tvunget til å sitte inne fordi sommeren streiker og det fine været uteblir, fortvil ikke. Dra med deg familien på Istid 4 og dere får hvertfall 1.5 timer med morro for hele familien!

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse