Annonse

Filminfo og video

The Amazing Spider-Man

The Amazing Spider-Man 3D

Karakter

4 
Faren til Peter Parker var en anerkjent men omdiskutert forsker som fokuserte på hvordan det å krysse arter ville gjøre det mulig å helbrede alle mulige sykdommer. Han jobbet sammen med Dr.Curt Connors som hadde en personlig interesse i at dette skulle la seg gjøre. En kveld opplever Parkerfamilien at noen har brutt seg inn i huset og dermed tar Peters mor og far en vanskelig avgjørelse:de forlater Peter hos Onkel Ben og Tante May. Han ser dem aldri igjen.

Noen år etterpå er Peter Parker en enstøing som står opp for de svakeste på High school og dermed får han gjennomgå selv. Men Peter har ikke glemt hvor han kom fra, han er ikke helt ferdig med å sørge over faren sin så når han en kveld finner farens dokumentmappe og går igjennom innholdet der, ønsker han å finne ut mer om  hva som skjedde. Dermed henvender han seg til farens partner Dr.Curt Connors. Så begynner et eventyr han aldri kunne forestilt seg, uansett hvor god fantasi han har. Og på toppen av det hele må han finne ut av det mest forvirrende av alt:Kjærligheten.


Andrew Garfield i rollen som Peter Parker. Her er han i ferd med å oppdage sine nyervervede evner.

Sist vi så Spider-man på lerretet var det i Toby Maguire sin skikkelse, en skikkelse vi har vendt oss til og på mange måter forbinder med Spider-man. Den versjonen var også mer i tråd med den originale historien til Spider-man. I denne nye versjonen er det en del kreative friheter som er tatt i henhold til både Peter Parker og Spider-man sin historie. For eksempel blir han i den nye utgaven bitt av en edderkopp når han besøker Oscorp for å finne ut mer om sin far. I den gamle versjonen ble han bitt av en edderkopp mens han var på en ekskursjon. I den nye utgaven møter han dog Gwen Stacy på High School, ikke Empire State University slik originalhistorien til Spider-man sier. Er du observant og følger med, vil du se en god del interessante forskjeller.

Men handlingen  i filmen er tradisjonelt og fint lagt opp, og lett å følge. Noe forutsigbar innimellom, men det er jo i utgangspunktet kanskje ikke plotet som er det viktigste i disse filmene. Og her som i de andre filmene er det filmatiske utrykket spennende og ikke minst en nytelse for øyet. Det er noen helt råe slowmotionscener innimellom som ene og alene løfter filmen ti hakk på grunn av flott lyssetting og koreografi.

Spesialeffektene er gode, men hadde nok ventet litt mer nyskaping. Alt det tekniske i laboratorier er ekstremt godt gjennomført og dermed veldig troverdig. Den absolutt største svakheten er The lizzard som bare irriterer fordi den ser ut som en dårlig animert Godzilla med ekstremt dårlig stemme. Den animerte Spiderman har noen ganger litt anderledes kroppsfasong/hodeform enn den virkelige. Men dette er småplukk.

Andrew Garfield er en av nykommerne på stjernehimmelen og han kommer vi til å se temmelig mye av i årene som kommer. Han slo gjennom for fullt med sin tolkning av Eduardo Saverin i The Social network. Han har en naturlig og beskjeden tilstedeværelse på lerretet som lover godt. I rollen som Spiderman fikk han vist en ny side av seg selv, og klarer man å legge fra seg Tobey Macguire sin Spiderman, er faktisk Garfield ikke så verst. Det er en mer mennesklig Spiderman vi møter nå. Med de mennesklige utfordringene som en foreldreløs tenåring gjerne har, og denne menneskligheten kan man takke Garfield for.Emma Stone har på kort tid tatt seg opp gjennom roller i filmer som Crazy, Stupid, Love og The Help. Sistnevnte ga henne en Golden Globe nominasjon. For rollen som Gwen Stacy har hun gått gjennom et lite hamskifte og er nå blitt blondine. Hun kler rollen som Gwen Stacy godt, og bringer akkurat som Garfield en herlig mennesklig karakter. Det er også en utrolig fin kjemi mellom Garfield og Stone.

Foruten disse to stjerneskuddene er det også et par gamle travere som er kjent for å levere kvalitet på lerretet, deriblant Martin Sheen og Sally field som spiller Onkel Ben og Tante May. En av de jeg likte best var Dennis Leary i rollen som Captain Stacy. Det er så godt å se han i litt større roller, for han er nok egentlig ganske undervurdert som skuespiller.Å gi nytt liv til et franchise på denne måten er ikke dumt, spesielt når det gjøres ordentlig og gjennomført. For de svorne Spidermanfans, vil nok dette være en nedtur siden det er tatt en del kreative friheter, men for de som oppdager Spiderman for første gang tror jeg dette vil være en suksess.

Jeg koste meg godt gjennom hele filmen, det vil si frem til øgla meldte sin ankomst. Jeg syns det var ytterst sjarmerende med en Spiderman som tar på seg ryggsekken, av seg maska og svarer på mobiltelefonen. Det gir helten et mennesklig aspekt, som signaliserer at det kan faktisk finnes en helt i oss alle. Jeg syns relasjonen mellom Stacy og Parker var vidunderlig å følge med på, og likte godt første del av filmen hvor familierelasjonene blir litt utforsket.

Men siden været er som det er om dagen kan man vel bare la øgler være øgler og faktisk ta seg et par timer i kinosalen. 
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse