Annonse

Filminfo og video

Kon-Tiki Ekspedisjonen

28 April 1947 dro Thor Heyerdal og hans mannskap på fem, Knut M Haugland, ingeniør Herman Waitzinger, Torstein Raaby, Erik Hesselberg og Bengt Danielsson ut på sin ferd over Stillehavet på balsaflåten Kon-Tiki. Deres ferd startet i havnebyen Callao i Peru. Deres mål med reisen var å krysse Stillehavet på et enkelt farkost for å vise at dette kunne ha vært gjort i forhistorisk tid. Var det praktisk mulig mor Perus urinnvånere, inkaene og deres forfedre å nå frem til øyene langt ute i det åpne Stillehavet? Seilaset varte i 101 dager, da hadde de krysset 8000 km av Stillehavet. Da ble Kon-Tiki skylt i land på Raroia-revet, langt ine i Polynesia. Ekspedisjonen var vellykket. Etter en stabiøs reise, hvor den eneste, og knapt nok han, som trodde de ville klare det, at de ville overleve, var Heyerdal. Han anså ekspedisjonen som et arkeologisk maritimt eksperiment. Men, den gangen visste han nok ikek at dette seilaset i senere tid skulle fremstå som en av de mest omtalte ekspedisjoner noen sinne.Dette er en spennende dokumentar, den viser hvor mye en mann er villig til å ofre for å få rett. For å bevise at alle andre tar feil. Den er absolutt verd å se, filmen er en viktig del av vår historie. Den er lærerik og man kan ikke annet enn å la seg fascinere av Heyerdal, en mann som var så bestemt på å motbevise hva det etablerte vitenskapsmiljøets teori om at befolkningen på Polynesia stammet fra Asia. Ideen om at vitenskapen tok feil ble alt plantet i Heyerdal 10 år før han startet ekspedisjonen. Da han fremmet denne teorien, ble han gjentatte ganger avskrevet med at man umulig kan ferdes over havet med en flåte av Balsatre, det ville gå i stykker, det ville bli gjennomvått og synke, videre hadde ikke indianere metall eller spiker, så de kunne umulig ha laget noen flåte for å krysse Stillehavet fra Sør-Amerika til Polynesia. At Heyerdal, som med vannskrekk og at han ikke kunne svømme, skulle klare gjennomføre en slik eksppedisjon, var det ikke mange som trodde på. Men, med en stahet et hvert esel vil misunne han, stod han på og fikk det som han ville. Han var villig til å ofre alt og alle for å bevise at han hadde rett.

Hans dokumentasjon av ekspedisjonen førte til at filmen vant Oscar i 1951. På den måten ble det mulig for Heyerdal å fortsette sine ekspedisjoner resten av livet. Hans arkiver på Kon-Tiki-museet er i dag inkludert på UNESCOS verdensarvliste.

Dokumentaren er filmet med smalfilmkamera, håndholdt selvsagt, og dette på en rullende flåte, noe som gjør enkelte scener noe uklare og ustødige. Man har pusset litt på lyden, men enkelte ganger hakker det.

Denne DVDen inneholder den orginale norske versjonen, ned nedredigerte franske og engelske TV-versjonen, samt den Oscar-vinnende, amerikanske orginalversjonen. I tillegg er det unike fargefilmopptak fra ferden.

En tur til Kon-Tiki-museet er også å anbefale, se filmen og ta dere en tur på Bygdøy for å se. Lærerikt og interessant for store og små.

24.08.2012 kommer filmatiseringen av Kon-Tiki ekspedisjonen. Dette er en av de største filmsatsningene i Norge noensinne. Opptakene er gjort på seks ulike land med Maldivene som siste stopp. Filmen er regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg, som også stod for regien av Max Manus. Pål Sverre Valheim Hagen spiller Thor Heyerdal, og jeg gleder meg veldig til å se filmen og håper den blir nominert til Oscar for beste utenlandske film.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse