Annonse

Filminfo og video

En fiende d for

En fiende å dø for

Karakter

4 
I den svenske filmen ”En fiende å dø for” tas vi med tilbake til 1939. En ekspedisjon med forskere og annet mannskap av engelsk, tysk, russisk og svensk opprinnelse blir sendt til Svalbard med norsk kaptein (Sven Nordin). De skal undersøke om det finnes bevis for Alfred Wegeners teori om at alle verdensdeler en gang hang sammen. I nettopp denne tidsperioden er ens politiske ståsted svært viktig. Tross store forskjeller klarer forskerne å samarbeide, og man ser at vennskap og respekt kan trosse de store, politiske verdensproblemene. Under oppholdet på skipet får de stadig beskjeder om hvordan en begynnende krig utvikler seg. Første beskjed som mottas er at Tyskland har invadert Polen. Tross denne beskjeden fortsetter de å utføre sine oppgaver. Men da mannskapet får vite at England har erklært krig mot Tyskland tærer det på både vennskap og samarbeid. Tiden har kommet for å velge side, og for å møte store overraskelser.
 
Det er kun én svenske med på ekspedisjonen, og det er Gustav, som spilles av Richard Ulfsäter. Han fremviser en god tolkning av en svenske som poengterer at han er nøytral (da Sverige var nøytrale i krigen). Ulfsäter er for tiden aktuell i en sentral rolle i de svenske kriminalfilmene basert på Liza Marklunds suksessbøker. Ulfsäter imponerer meg i denne filmen, og jeg gleder meg til å se mer av ham. Kanskje spesielt for oss nordmenn er vår egen Sven Nordins prestasjon interessant. Han er, som vanlig, god i sin rolle. I starten er han en litt sleip fyr som man til tider kan mislike, men etter hvert blir han en mer likelig type. Jeg synes ikke Nordin klarer å fylle kapteinrollen, slik jeg tolker at den skal være, helt på starten av filmen. Her synes jeg det er vanskelig å forstå om han er good-guy eller bad-guy, og ting blir litt diffust rundt han helt til filmens vendepunkt. Etter dette gir Nordin alt, og via hans karakter blir også litt humor dratt inn oppi det hele.
 
Filmen er drivende god, og spenningen holder seg oppe gjennom hele filmen. Idet filmen har nådd sin spenningstopp føler man det på kroppen. Man klarer å sette seg inn i situasjonen som filmens karakterer opplever, og dette er svært bra. Historien er basert på virkelige hendelser. Tross mye bra kan filmens helhetsinntrykk virke litt smalt, og jeg er ikke 100% fornøyd med den følelsen jeg sitter igjen med etter å ha sett ”En fiende å dø for”. Men alt i alt er dette en meget god og spennende krigsfilm litt utenom det vanlige.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse