Annonse

Filminfo og video

Anonymous

William Shakespeare har skrevet 38 teaterstykker og 154 sonetter, alle vet hvem han er og de aller fleste har lest/sett ett eller flere av hans verk. Men finnes det egentlig bevis på at det var nettopp han som sto for alt blekket?

Svik står i sentrum og mange maktsyke menn ødelegger for hverandre, vi får et lite innblikk i hvordan det var, eller kan ha vært, i det Elisabethanske England. Filmen bringer også noen av Shakespeares stykker til livet, vi får se glimt av både Hamlet og Romeo og Julie.

Filmens handling er rett og slett en konspirasjonsteori. Det hevdes at en som, av ukjente årsaker, ønsket å være anonym ga William Shakespeare muligheten til å svindle alle. Vi drar tilbake til slutten av 1500-tallet og begynnelsen av 1600, der mange store menn, og en stor kvinne, blir portrettert; Dronning Elisabeth av England.

Det som gjør det enkelt for oss seere å tro på denne teorien, er måten Shakespeare er fremstilt. Han er både dum, ekkel, irriterende, usympatisk, fjolette og klønete! Det er lite av dette som stemmer med mitt bilde av William Shakespeare. Han hadde ingen utdannelse, men mye i hodet, det må han ha hatt. Det styrker også konspirasjonen når "den anonyme" er lett å like og mer helteaktig. Han er lidenskapelig, entusiastisk, engasjert, velformulert og en sympatisk fyr, slik vi ser for oss, og ønsker at mannen bak Hamlet, Macbeth, Romeo og Julie, Othello, Julius Cæsar, osv. skal være.

Filmen skifter frem og tilbake i tid, og skiftningene skjer brått og ofte, dette gjør det noe vanskelig å følge med. Midt i filmen er det vanskelig å ha oversikt over hvem som er hvem og i hvilken tid vi befinner oss i. Filmen er spennende og teorien er interessant, men i det lange løp blir filmen litt kjedelig og noe vanskelig å følge med på. Spenningskurven er noenlunde i vater gjennom hele filmen, men selve teorien gjør at jeg får lyst til å følge med, det er altså i den spenningen ligger.

Farger, kvalitet og lyd er tipp topp, Bluray skuffer sjeldent der! Rekvisitter, kostymer og den spilte tiden er gjennomført og godt skildret. Filmen er regissert av Roland Emmerich og skrevet av John Orloff.

Skuespillerne gjør det jevnt over bra, det er ingen som skuffer og kun en som utmerker seg spesielt; Sebastian Armesto. Han spiller forfatteren Ben Jonson, som er en utrolig viktig karakter for filmen. Det er han som når ut til meg og treffer meg, det er han jeg legger merke til og det er han jeg kommer til å huske. Sebastian Armesto har tidligere spilt i Pirates of the carribean og Marie Antoinette.

Kan også legge til at I denne filmen, som i de fleste andre filmer, finnes det en kjærlighetshistorie. I anonymous er det mellom den anonyme og Dronningen. Det legges også frem en liten teori om at denne romansen var inspirasjonen til Romeo og Julie.

Så, hvem er egentlig forfatteren bak verkene kreditert William Shakespeare?

Sitat fra filmen som lett huskes: "I would go mad if i didn't write down the voices."
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse