Annonse

Filminfo og video

The Dark Knight Rises

The Dark Knight Rises

Karakter

5 
Etter å ha blitt stemplet som Gothams fiende nummer en har Batman tatt en velfortjent ferie på omtrent åtte år. Bruce Wayne har gjemt seg i ene fløyen av herskapsboligen og sørger for at det svirrer mer enn nok myter om han og hvordan han ser ut. Han er fast bestemt på at det er bedre for både han og omverden om de ikke stadig blir konfrontert med hans eksistens.

Alfred på sin side er villig til å gjøre alt for at Bruce skal begynne å leve et helt nytt og normalt liv, men Bruce mener hans sjanser for nettopp dette er borte etter Rachel. Det Bruce ikke vet er at fortiden er iferd med å innhente han igjen. Gotham city får nemlig besøk av terroristen Bane som har planer om å fullføre sin mentor Ra’s al Ghul’s skjebne. Da er det godt at Catwoman også dukker opp som en reddende ganske svartkledd engel med evne til å kjøre til og med de mest avanserte motorsykler.

Christopher Nolan har latt dette prosjektet bake godt og lenge, noe det virkelig var verdt. Filmteknisk sett er dette en skikkelig godbit. Plotet er spennende og med små twister du faktisk ikke nødvendigvis hadde sett komme. Hvorav noen av de bedre er mot slutten og faktisk gir et lite håp om flere batmanfilmer i fremtiden. Visuelt sett er dette rålekkert og blikket ditt dras fra scene til scene så du rekker ikke tenke på hvor mye klokka er.

Med unntak av en sekvens med et fly i åpningen er bruken av effekter i filmen veldig bra. I denne aktuelle sekvensen blir det for tåkete, uklart, falskt og ser rett og slett ut som en scene hentet fra en b-film. Og det er ikke til å legge skjul på at Batman har verdens kuleste leketøy, sånn om man ser bort ifra James Bond da. Her er det noe for enhver geek å henge seg opp i og kose seg med.

Det hele skal jo gå for seg i en fiktiv by som heter Gotham, men det er veldig mye i denne byen som minner om New York, kanskje litt for mye?
Et stort kapittel i enhver superhelt film, er selvsagt kostymene, hvilket også var stilsikkert og rått gjennomført her ifra Gothams politiuniformer til Selinas catsuit og Batmans egen drakt. Men det nytter ikke hvor råe kostymene er om skuespilleren inni suger. Da er det jaggu godt at castingen har trukket frem stort sett alle ess de har hatt i ermet. Bane for eksempel er spilt av en helt ugjenkjennelig Tom Hardy som virkelig briljerer.


Tom Hardy som Bane og Christian Bale som Batman.


Anne Hathaway er kjent for sine flotte rolletolkninger som har gitt henne Oscarnominasjon og høy status i Hollywood. Rollen som Selina er en litt anderledes rolle enn det hun pleier å ha, men hun kler den virkelig. Borte er den sarte og sårbare Hathaway som vi ofte blir kjent med i hennes rolletolkninger. Igjen står det en sterk kvinne som gjør det hun må for å stå på egne ben, selv i ekstremt høye hæler.

Gary Oldman er som vanlig i en klasse for seg. Han ser ut til å stadig klare å følge med på utviklingen i filmverden og tilpasse seg til det markedet han passer inn i. Han er ingen ungfole lengre, men han bringer en autoritet og styrke til sin karakter også i denne filmen, som er få forunt. Han er ikke den eneste som nærmest kan regnes som veteran, også Matthew Modine og Michael Cane gjør hederlige innsatser. Samme gjelder Batman selv, selv om det nok ikke er den mest utfordrende rollen å spille for en som Christian Bale.

Et litt ukjent ansikt som det er kjekt å se stadig ta seg frem i større roller også på lerretet er Josh Stewart. Han spiller rollen som Barsad, en av Banes følgere og han gjør det så godt at du faktisk husker han når du går fra salen.

Dette er rett og slett en actionperle som jeg tror vil glede de fleste, den gledet hvertfall meg. Noen ganger kanskje litt ufrivillig sånn som når Batman snakker og leppene former seg på en helt finurlig måte. Men de nesten 3 timene fløy avgårde og du blir hele tiden påvirket av nye og spennende inntrykk.Samtlige av karakterene i filmen er dynamiske og det er lett å følge dialogene. Det er nok ikke uten grunn at dette blir en av årets favoritter for meg, selv om jeg i utgangspunktet ikke har vært overpositiv til de andre Batmanfilmene.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse