Annonse

Filminfo og video

Erobreren

Basert på Jan Kjærstads romantrilogi; Erobreren, Forføreren og Oppdageren.

Denne serien handler om Jonas Wergeland. En helt vanlig gutt, eller? Joda, han er en tilsynelatende vanlig gutt fra Grorud i Oslo, men med en sjarm som trollbinder de fleste!Det er også en god del aspekter ved denne gutten som gjør han alt annet enn A4. Vi følger Jonas gjennom hele oppveksten og 60-tallet skildres på en usedvanlig god og gjennomført måte! Vi blir tatt med på oppturer og nedturer, morsomme, og triste hendelser.

Jonas Wergeland blir Norges første og største kjendis, og det er veien dit og livet etter, serien dreier seg om. Jonas har også en sjelden og fascinerende gave; han får talentet til alle kvinnene han ligger med, og ja, jeg skrev alle. Han skjønner dette allerede etter første elskov og bruker det videre til å lære seg både matte og fransk. For å si det enkelt; han står på.

Gjennom hele serien får vi kjenne på ulykken da vi stadig ser glimt av en død kvinne og en  blodig mann. Det tar ikke lang tid før man skjønner at det er Jonas  og hans kone en stund frem i tid/lengre ut i serien. Men har Jonas drept henne? Og i så fall hvorfor? Disse to spørsmålene surrer rundt i hodet gjennom hele serien og gjør barndommen hans, og all informasjon utrolig viktig. Jeg følger nøye med. Det lange forholdet mellom Jonas og Margrete skildres på en nøyaktig og fin måte, og alle forandringer innad er troverdige. Serien tar en litt brå og mørk vending, men dette gjør det bare desto mer spennende.

For meg handler denne serien mest om balansen mellom lykke og ulykke, altså lykkens sårbarhet. Serien illustrerer den enorme fallhøyden når du er på topp. Politikk, religion, kjærlighet, sykdom og oppvekst er også temaer som belyses i løpet av serien og det på en noe passiv og veldig behagelig måte.

NRK hevder at serien kostet 52 millioner, mens Aftenposten påstår at den kostet omtrent dobbelt så mye.

Serien har blitt slaktet om og om igjen, av så og si alle anmeldere. De mener at den er både uutholdelig kjedelig og amatørmessig. Jeg personlig hadde ikke noe problem med å leve meg inn i filmatiseringen, men så blir det vel automatisk lettere når man ikke har lest bøkene på forhånd. Jeg kan ikke erindre å på noe tidspunkt ha kjedet meg, tvert i mot. Effektene kan virke litt amatørmessig og er etter min mening ikke nødvendig for verken handling eller opplevelse. Det er også noen litt utroverdige scener i løpet av de seks episodene, men pytt pytt tenker nå jeg!

Uavhengig av om NRK sine beregninger er korrekte eller ikke, er det ingen tvil om at serien har kostet mye og at den er en storsatsing. Jeg på mine side har null problem med at NRK har brukt en pengesekk på dette, og vil kanskje si at det må være de best brukte pengene av NRK, på veldig veldig lenge.

Kostymene og rekvisittene er det bare å rope hurra og fyre opp en rakett for. Bedre blir det rett og slett ikke, nærmere 60-tallet kommer man ikke uten tidsmaskin! Den gode skildringen av tidene gjør at serien også blir historisk spennende.

Hovedpersonen Jonas vil jeg beskrive som entusiastisk, intens, engasjert, litt selvopptatt og noe naiv. Johan Felix Tschudi spiller den unge Jonas Wergeland, og det gjør han med glans. Han sjarmerte meg nesten fra første sekund og jeg forblir sjarmert. Han ser veldig normal og vanlig ut, men han er søt, vittig og nesten til å spise opp. Senere tar Jakob Oftebro over og overlappingen går knirkefritt, han er også helt fantastisk. Det hender jeg forelsker meg litt i Jonas og det er jeg neppe alene om. Mot slutten tar Kåre Conradi over og i denne overgangen syns jeg Jonas mister mye sjarm og glimt. Conradi spiller bra, men klarer ikke helt å plukke opp tråden der de to yngre gutta la den fra seg.

I rollene har vi Kåre Conradi, Jakob Oftebro, Johan Felix Tschudi, Ellen Dorrit Pedersen, Marte Germaine Christensen, Gørild Mauseth, Øystein Røger, Birgitte Victoria Svendsen, Kim Hauge og fler.

Manuset er skrevet av Anne Regine Klovholt, men er basert på et originalmanus av Jørgen  Ljundalh. Det er mye musikk og mange toner i serien, den er det Jens Wendelboe som står for. Serien er regissert av Eva Isaksen, og er en NRK produksjon.

Avslutningsvis vil jeg legge til at serien fikk hjernecellene mine i gang, og satte tankene i spill. Mange store spørsmål blir stilt og mye blir satt på spissen, nettopp for å gi seerne noe å fundere og bryne seg på.

Sitat fra slutten av serien; "Hittil har jeg ikke forstått noenting, jeg må begynne forfra."
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse