Annonse

Filminfo og video

The Killing: Sesong 1

The Killing

Karakter

4 
En jente blir funnet drept i bagasjerommet på en bil, nedsunket i et vann. Jenta er 15 år, heter    Rosie Larsen, og bilen tilhører valgkampen til Darren Richmond (Billy Campbell), som stiller som motkandidat til årets borgermestervalg i Seattle. De to etterforskerne Sarah Linden (Mireille Enos) og Stephen Holder (Joel Kinnaman) blir satt på saken, og det blir en kamp for å finne ut hvem som drepte Rosie. Mange står i veien, og når løsningen skimtes i enden av tunnelen viser det seg som at det bare er momenter som gjør etterforskningen stadig mer komplisert.

Serien følger Larsen-familien, valgkampkampanjen til Darren Richmond, og etterforskerne Sarah Linden og Stephen Holder, som prøver å løse mysteriet. I tillegg føler vi Larsen-familien ettersom flere familiære hemmeligheter nøstes opp, og familien sakte men sikkert går i oppløsning av datteren, søsteren og niesens død. Etterforskningen følges dag for dag, og sesong en tar for seg de første dagene. Historiene veves gradvis sammen til vi får et nett hvor alt henger sammen, og alle deler har sin plass i spindelvevet.

Et av nøkkelkjennetegnene på en spennende serie er om den klarer å fange seers oppmerksomhet etter bare en episode, og gjør at seer vil se mer. «The Killing» er muligens et unntak her. Jeg var ikke helt fanget etter de to første episodene, men du verden så spennende serien ble etterhvert. Serien presenterer hele tiden mulige løsninger på forbrytelsen, men det viser seg etterhvert at hver løsning kun er en liten puslespillbrikke, og dette driver serien videre. Serien skiller seg fra andre kriminalserier ved å være mindre «glansbilde» enn mange andre amerikanske kriminalserier. Det er mulig at det er fordi det er bygget på danske «Forbrydelsen» at den er blitt slik. Landskap og omgivelser er grått, litt trist, og det regner mye. «The Killing» skiller seg også ut ved intrikat historiefortelling og drivet, og det skal godt gjøres å skille seg ut i den jungelen av krimserier som finnes, slik som denne faktisk gjør. Bruken av musikk er kreativ, og gir nesten en liten «Twin Peaks»-følelse.

Til tross for et spennende,neglebitende og godt gjennomført plot, trekker Mireille Enos i rollen som etterforsker Sara Linden enormt ned. Linden er ment å være en karakter som er seriøs, fanatisk opptatt av jobben og sakene sine, og redd for å vise følelser. Men Enos klarer ikke å få frem nyansene, og fremstillingen blir platt, tom og følelsesløs. Dette er det største minuset med hele serien, da den har et stort potensial. Dessverre trekker dette også serien som helhet ned. Joel Kinnaman i rollen som Holder gjør en bedre jobb, og er et morsomt og dynamisk avbrekk fra Lindens stoiske fremtreden. Billy Campbell er født til å spille rollen som borgermester, både hans look og fremtreden gjør at han passer til denne typen roller.

Advarsel: Akkurat når du tror forbrytelsen er løst, er det «påan igjen» med nye puslebiter. Ikke forvent å få hele svaret i denne sesongen. Se også danske «Forbrydelsen.»
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse