Annonse

Filminfo og video

The Hunger Games

The Hunger Games

Karakter

4 
Etter en stor borgerkrig har det som en gang ble kalt Nord-Amerika blitt delt inn i tretten distrikter. I hovedstaden bor alle de rike, mens i de tolv andre bor de mindre heldige. I distrikt 12 bor Katniss Everdeen sammen med sin mor og søster. Faren døde for mange år siden i en gruveulykke, og da moren ble mer eller mindre gal var det Katniss som tok over omsorgen for familien.

For å sørge for at distriktene ikke starter en ny borgerkrig er det bestemt at hvert år skal en gutt og en jente mellom 12 og 18 år hvert år trekkes ut for å være med i en dødslek, for å glede rikingene i hovedstaden. Av de 24 utvalgte vil vinneren være den siste gjenlevende. Da ”the reaper” (som de kaller utvelgelsen av barna) kommer til distrikt 12 blir Katniss’ søster utvalgt. Desperat etter å holde sin søster utenfor melder Katniss seg frivillig og blir i stedet den som sendes til lekene.

Hunger Games er basert på første bok i Suzanne Collins trilogi om Katniss Everdeen. Jeg har dessverre ikke hatt muligheten til å lese disse bøkene enda, og hadde for å være helt ærlig ikke hørt om den før filmen kom heller. Men etter kinopremieren poppet bøkene opp i de fleste bokbutikker i området, og serien ble kjøpt inn. For øyeblikket ligger de i bokhyllen og støver ned, men etter å ha sett filmen har jeg tenkt å børste av støvet og lese meg dypt inn i Panem.

Manuset er skrevet av bl.a. Suzanne Collins sammen med regissør Gary Ross og Billy Ray. Det har blitt gjort en god jobb med manuset, da det ikke er mange dødpunkter i filmen, men man blir båret bortover de nesten to og halv timene filmen varer. Karakterene får en rask innføring, men man føler allikevel at man får en god tilknytning til dem, ofte via tilbakeblikk på de riktige tidspunktene. Filmen starter i distrikt 12 hvor Katniss Everdeen bor sammen med mor og søster, og vi følger henne gjennom utvelgelsen, treningen og den blodige kampen om å vinne.

Det største problemet med filmen for meg kommer helt i begynnelsen. Ross har vært veldig ivrig i bruken av handcam, men ser ut som han har satt den på ryggen til en kenguru, for maken til risting i kamerabildet skal du lete lenge etter. Dette roer seg heldigvis mye ned utover i filmen, selv om handycam ofte blir brukt i forskjellige stridsscener, så rister det ikke like mye som i begynnelsen.


Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) og Gale Hawthorne (Liam Hemsworth)

Skuespillerne gjør en meget god jobb med sine karakterer.  Woody Harrelson spiller meget godt i sin rolle som den tidligere mesteren Haymitch Abernathy. Hovedskuespillerinne Jennifer Lawrence imponerer gjennom hele filmen og viser til å ha god kontroll på portretteringen av Katniss Everdeen. R&B-stjernen Lenny Kravitz spiller også en liten rolle i filmen, og overrasket meg på en meget positiv måte.

Bilde
Jeg ble ikke særlig imponert over bildet som ble servert denne gangen. I flere av de mørke scenene merket jeg mye støy på bildet. Og i en film med mange mørke scener er jo dette et lite minus. De andre scenene derimot har jeg ingen ting å sette fingrene på. Med 1080p/AVC mpeg-4 i 2.40:1 ratio er fargene sterke og regissøren bruker aktivt forskjellige kontraster for å beskrive de forskjellige stedene. Distrikt 12 har en kald blåaktig farge, mens hovedstaden har mange sterke lyse farger.

Lyd
Lyden er mye bedre enn hva bildet var, og alle kanalene i systemet ble flittig brukt gjennom hele filmen. Spesielt merkes dette når Katniss løper inne i skogen og man hører lyder rundt seg hele tiden, akkurat på samme måte som man kan tenke seg Katniss faktisk ville gjort.

Konklusjon
The Hunger Games er virkelig en film jeg føler jeg kan anbefale til hele familien, i hvert fall for de med unger over 11 år. Det er en del ganske sterke scener i filmen så den passer nok ikke for de aller minste. Og ser vi bort i fra den irriterende ristingen i begynnelsen er dette en veldig god film.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse