Annonse

Filminfo og video

John Carter

John Carter

Karakter

2 
John Carter er en eventyrer som leter etter en grotte full av gull. Han er gammel soldat som har ofret alt for sitt land og ikke vil slåss for andre enn seg selv som et resultat av dette. Etter en vill flukt havner han i en grotte hvor han plutselig forsvinner. Når han våkner befinner han seg på et helt annet sted. En helt annen planet faktisk. Planeten Barsoom(på godt norsk kalt Mars) er preget av store konflikter mellom innbyggerene og Carter befinner seg plutselig midt oppi det hele som en mulig avgjørende brikke.

John Carter er basert på Edgar Rice Burroughs sin klassiske science-fiction roman A princess of Mars som er den første i en serie på elleve romaner med John Carter. Regissør Andre Stanton har tidligere jobbet med store animasjonsfilmer som Finding Nemo og WALL-E som begge ga han Oscar for beste animerte spillefilm. Det er meget mulig at han er animasjonens mester, men hans debut over til live-action er noe ujevn.At Stanton har en enorm kapasitet til å jobbe visuelt med animasjon og kan få de mest utrolige resultater, hersker det ingen tvil om. Desverre er han ikke like flink til å få de mennesklige karakterene like animerte. De animerte karakterene har mer liv og dynamikk enn noen av de mennesklige men det er liten tvil om at Barsoom universet som Stanton har laget er utrolig visuelt og lekkert laget. Kostymene er til tider veldig bra laget og representative for historien, men desverre har ikke sminkørene truffet like godt alltid.

Hovedrollen John Carter spilles av Taylor Kitsch som er på vei opp og ut i Hollywood. En annen storfilm han har spilt hovedrollen i nå er Battleship, hvor han uten tvil gjør en bedre rolle enn her. Han har noe udefinerbart over seg, som gjør han noe uforutsigbar som skuespiller og dermed litt vanskelig å fohrolde seg til på lerretet noen ganger. Han kan trå til og levere replikker med snert og bravur, men to sekunder etterpå levere enn av de dårligste scener du har sett på film noen gang. Men det ligger talent der som absolutt kan nå toppen om det bare pleies godt nok.I rollen som hans kvinnelige motstykke(eller kjøttstykke om man vil) Deja Thoris finner du Lynn Collins. Hun har skuespillerutdannelse fra Juilliard, med mye fokus på Shakespear. Dette fungerer absolutt ikke til hennes fordel her. Hennes rolletolkning er stoisk og tamt levert og det eneste som fungerer noe troverdig er hennes relasjon til John Carter. Dette på tross av at denne kjærlighetshistorien virker noe malplassert og til tider bare irriterende og forstyrrende.Et lyspunkt er dog Dominic West som de fleste kjenner fra The Wire, Chicago og 300. I John Carter spiller han det som tidvis fremstår som en av Carters erkerivaler, nemlig Sab Than. Denne relasjonen er dårlig uttalt i filmen, med unntak av de tidvise kampene der den plutselig får fokus. West derimot leverer så godt som få kan bedre enn han, en arrogant, kald og kynisk jævel.

Jeg hadde store forventninger til denne filmen, nettopp på grunn av spesialeffektene og animasjonen. Begge disse to leverte, men det ble i det store og det hele alt for fragmentert og kjedelig. Hvilket er ganske vanlig når man har en hovedkarakter som ikke er det fnugg engasjerende. Noen av de absolutt morsomste scenene er når John Carter rett før og når han nettopp har kommet til Barsoom, da lover det ganske godt. Men derfra blir det en eneste stor smørje.

Det kunne blitt så bra, men ble det bare ikke. Det var planer om å lage en triologi, men på grunn av filmens lunkne mottagelse hos både publikum og kritikere så er oppfølgerne lagt på is enn så lenge. La oss håpe det går en god stund før det tørkes støv av dem, og om det gjøres, at det velges en annen regissør. En som kan regisere mennesker og ikke bare tegneseriefigurer.
 

 
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse