Annonse

Filminfo og video

Casablanca

- Den lange introen og den tilhørende musikken setter stemninga. Dette er gammelt,      klassisk og gjennomført.

Filmen tar oss tilbake til andre verdenskrig, men det uten å være en krigsfilm. Året er 1942 og byen er Casablanca. Rick Blaine (Humphrey Bogart) eier en eksklusiv nattklubb, her finnes en god blanding av klientell og det er stadig litt action! Rick fremstår som en bitter og kald mann og han ser på seg selv som nøytral. En konflikt oppstår når det blir kjent at den litt kriminelle Guillermo Ugarte (Peter Lorre) sitter på reisepapirer av høy verdi. Papirene gir tillatelse til å reise fritt i Europa og slike papirer er det mange som vil ha når Nazistene gjør alles skjebne utrygg.

Situasjonen blir vanskeligere når Ricks flamme Ilsa igjen dukker opp. Etter at de hadde et forhold som brått tok slutt. Det var Ilsa som avsluttet det hele, og Rick har i etterkant følt seg sviktet. Ilsas mann er i trøbbel og hun gjør nå alt hun kan for å skaffe ham reisepapirene, dette gjennomskuer Rick fort. Rick blir dratt mellom kjærlighet og moral, og må ta et vanskelig valg.

Helt fra første stund vi ser de to hovedrollene sammen, skjønner man at her dreier det seg om ekte følelser og en vond historie. Ingrid Bergmann og Humphrey Bogart har en kjemi som løfter filmen og gir liv til karakterene deres.

Filmen er regissert av Michael Curtiz, han har også regissert en gammel Robin Hood film fra 1938 og Mildred Pierce (1945). Casablanca mottok i 1944 tre Oscar-priser; beste regissør beste film og beste manus – og ble i tillegg nominert til ytterligere fem Oscar.

Jeg syns svart/hvitt er sjarmerende og fint å se på. Overføringen til Blu Ray har gjort at filmen er ren og klar.

Kjærlighetshistorien er fin og skuespillerne gjør en fantastisk jobb, men spenningsnivået skuffet meg litt. Filmen blir faktisk kjedelig og langtenkelig. Jeg vil trekke frem dialogen i filmen, den er brilliant! Klapp på skuldra til manusforfatter, Murray Burnett!

Skuespillerne skal også ha kreditt for dette, en god dialog funker ikke uten gode spillere! Når det er sagt så skjer det såpass mye i dialogen at det til tider blir litt slitsomt å følge med, dette blandet med langtekkeligheten gjør filmen litt tung.

Filmens kvaliteter er at den er utrolig gjennomført på alle måter, og alle som har hatt en finger med i spillet; skuespillere, regissør, manusforfattere osv. er utrolig gode, det er rett og slett en fryd å se skuespillet og kjemien mellom skuespillerne. Regissøren sto senere for White Christmas, som er en gammel, god og utrolig fin julefilm. Ingrid Bergman har spilt i mye, blant annet i Dr. Jekyll and Mr. Hyde fra 1941 – som for øvrig er en ”must see” film.

Det er en film alle bør ha sett i løpet av livet, og skuespillerne kan man ikke annet enn å begeistre seg for. Vi er godt vant med stor spenning, mange effekter og mye action i nye filmer i dag, det får man ikke i denne filmen – men den har mange gode kvaliteter som er vanskelig å finne ellers. Det går lenge mellom hver gang jeg blir så glad inni meg av et manus!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse