Annonse

Filminfo og video

Blodig Alvor

Blodig alvor handler om to foreldrepar som møtes for å løse en konflikt mellom deres sønner. Det vil kanskje være rettere å si at de møtes for å diskutere to utslåtte tenner. Filmen viser frem kontraster og forskjeller, og det er det mye av. De to parrene er helt og holdent forskjellige, og helt fra de første minuttene av filmen vet du hvilken vei dette møtet vil gå.
 
Selv om foreldrene i utgangspunktet er villige til å diskutere og belyse konflikten fra mange vinkler, er det ingen tvil om at begge par har en intensjon om å finpusse på bildet av sin egen sønn. I det ene tilfelle bagatelliserer de og i det andre tilfelle overreageres det noe så vakent.
 
Det oppstår en mange kleine situasjoner, heftige diskusjoner og ubehaget presses stadig frem. Alan og Nancy Cowan, spilt av Christoph Waltz, og Kate Winslet er pertentlige og penkledde førsteklassefolk, som er mest opptatt av jobb og karriere. Alan er advokat og Nancy jobber innen finans. Det andre paret, Michael og Penelope Longstreet (John C. Reilly og Jodie Foster) er så langt fra dette som det går an. Penelope er forfatter og jobber i bokhandler på deltid, mens hennes mann er som det beskrives i filmen; skrothandler. De er ikke spesielt opptatt av verken inntekt eller karriere, og minst en av dem trives godt der de er. Kontrastene er til dels stereotypiske, men fungerer for å fremme konflikten, og ikke minst for å skape nye.
 
Underveis i filmen oppstår det også en del småkrangler som ikke har noe med det store alvoret å gjøre. Parene finner stadig nye ting å være uenige om, og etter mange timer i samme rom tærer det også på parforholdene og konflikter innad oppstår. Vi blir dratt med på oppturer og nedturer og hva skjer egentlig når promillen øker? Det skal jeg ikke røpe!
 
Det bør nevnes at filmen tar opp mange temaer; moral, etikk, klasseskille og forskjeller. Vi er også innom parforhold, foreldreansvar, familieforhold og interne konflikter. Det er mye som oppstår i en menneskehjerne når konflikter oppstår, og det går denne filmen tett innpå.
 
Jeg tror og håper at dette passer bedre som et teaterstykke, som det jo opprinnelig er/var, dette fordi jeg tror det er mer levende og mer intenst på en scene enn på et lerret, og at det er nettopp disse kvalitetene som må tydeliggjøres. Det er selvsagt noen komiske hendelser og situasjoner som oppstår, men det er ikke nok til å få meg hekta eller overbegeistra. Jeg kjeder meg opp til flere ganger underveis i filmen. Når alt dette er sagt har jeg alltid noe kudos og gi, denne gangen for det intense ubehaget som oppstår og forsterkes gjennom filmen. Vil også gjerne gi en tommel opp til samtlige skuespillere.
 
Det er få karakterer og det hele skjer i en leilighet, stort sett i ett rom. Karakterene og kameraet beveger seg altså lite, men det gir mer tid til å konsentrere seg om dialog og samspill. For meg blir filmen noe kjedelig, og til tider litt død. Høydepunktet med filmen var gjensynet med Kate Winslet, jeg digger den dama!
 
Det finnes ingen bedre enn Christoph Waltz til å spille denne rollen, han er rett og slett den perfekte drittsekk. Kate Winslet spiller fint som hans kone og deres kjemi er strålende i filmen. Etter å ha studert dette paret i en time og seksten minutter, føler jeg at jeg vet det meste om deres forhold. Intet dårligere i sine roller er John C. Reilly og Jodie Foster, sistnevnte gjør en utrolig god jobb med å irritere vettet av seerne, hvert fall meg, som jeg mener må være hennes største oppgave i filmen.
 
Filmen er basert på teaterstykket ”Le dieu du carnage” av Yasmina Reza, og er regissert av Roman Polanski (Oliver Twist, Pianisten, Chinatown.)
 
Det er mulig jeg er rar og sær, men jeg mener at dette må funke bedre som teaterstykke enn som film. Når jeg slenger en dvd i spilleren ønsker jeg mer action og mer handling! Jeg understreker at jeg i utgangspunktet liker teater svært godt, men film og teater skal ikke mikses til en sur smoothie.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse