Annonse

Filminfo og video

Dagen Er Din

Filmen er fra 1989, altså før min tid, men like aktuell i dag som den gang. Filmen handler om den konservative gutteskolen Wilton. De fleste som går der er på vei mot et yrke som deres foreldre har bestemt for dem.

Mr. Keating er lærer litt utenom det vanlige. Han inspirerer klassen sin til å følge sine egne drømmer, forandre sine liv, og ikke minst ta egne standpunkt. Han sier  at han vil lære dem å tenke selv: og bruker noen alternative læringsmetoder; som å rive ut ark fra lærerbøkene, stå på pulten, presse guttenes indre stemme frem og lære dem det viktige begrepet: Carpe Diem.

Underveis møter Mr. Keating motgang fra andre lærere, og noen av foreldrene. De mener han ikke skal oppmuntre guttene til å bli kunstnere og frie tenkere. Keating lar seg ikke påvirke og fortsetter med sitt opplegg fordi han mener at ord og idéer kan forandre verden, og han vil forandre verden.

Mr.Keating: ”No matter what anybody tells you, words and ideas can change the world.”

En guttegjeng fra klassen til Mr.Keating danner gruppen ”Døde poeters selskap”, en gruppe som tidligere eksisterte ved den samme skolen. Den gang var den ledet av en ung Mr.Keating. ”Døde poeters selskap” går ut på å møtes i mørket, for å lese dikt for hverandre; både de store kjente diktene, og deres egne dikt. Det er Neil, som starter det hele, en engasjert gutt med store drømmer. Hans romkamerat Todd er tilbaketrukken og har et stort problem når det kommer til å lese høyt, men Neil ordner så han får delta like vel.

Et stykke ut i filmen tar det hele en litt brå og dramatisk vending, og vi får se om læreren og hans filosofi faktisk har, eller kan forandre på noe. Guttene har helt klart lært noe, men kan denne lærdommen forandre noe i det hele tatt, og i så fall forandres ting til det bedre? Så kan man jo også spørre seg selv om det faktisk er riktig å lede unge gutter en helt annen vei enn det som er bestemt av deres foreldre. Det er nettopp denne balansegangen Mr.Keating får kjenne på.

Ofte blir klassikere, hvert fall for meg, litt kjedelige. Dette er dessverre ikke et unntak. Når det er sagt så er det en stemning som følger denne filmen, en stemning som kommer krypende ut av skjermen og brer seg rundt meg – og det mener jeg i positiv forstand.  Det er spennende temaer, knallgode skuespillere og god regi som gjør filmen god! Robin Williams, Robert Sean Leonard og Ethan Hawke spiller så godt det er mulig å spille! Robert Sean Leonard er den som stikker seg ut mest som karakteren Neil.  Robert Sean Leonard viser en sårbarhet som rører ved meg, og som gjør filmen gripende og følsom. Denne sårbarheten kjenner jeg også igjen fra Roberts karakter i House, som også der gjør karakteren hans fantastisk. Det er den sårbarheten som gjør at man klarer å føle det karakteren føler, og dette er noe Robert Sean Leonard rett og slett er en mester på!

Filmen er skrevet av Tom Schulman og vant Oscar for beste manus.  Filmen er regissert av Peter Weir, og han ble for øvrig nominert til beste regissør for filmen. Senere har han hatt regien på Master and Commander og The Truman show. Filmen var også nominert i kategorien beste bildet/best picture.

Et sitat fra filmen som klistrer seg fast:
”Vi leser og skriver ikke poesi fordi det er søtt, men fordi vi tilhører menneskeslekten! Og menneskeslekten er full av begjær” (Mr.Keating)
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse