Annonse

Filminfo og video

Piratene!

Piratene!

Karakter

5 
Man trodde kanskje man hadde sett de fleste versjoner av pirat-filmer, for det har vært en del piratfilmer opp gjennom tidene, og man trodde kanskje at det skulle ta enda mer av etter suksessen med Pirates of the Caribbean-filmene. Men heldigvis har vi ikke fått noe overprodusering av slike type filmer, i stedet får vi kvalitetsfilmer som f.eks. Piratene.

Jeg husker jeg hadde med mine barn på kinoen og så denne for noen måneder tilbake og vi gikk alle ut med et bredt smil om munnen etter å ha blitt underholdt på en veldig god måte. Men kanskje jeg skal sette meg ned og fortelle litt om hva denne filmen faktisk handler om før jeg forteller noe mer.
I filmen møter vi piraten ved det fine navnet Piratkapteinen og hans mannskap. De melder seg på konkurransen for å bli ”Årets Pirat”, men blir mobbet av de andre deltagerne. Skuffet setter Piratkapteinen i gang for å skaffe seg ære og berømmelse, men det hele viser seg å være vanskeligere enn han trodde. De fleste skipene de raider viser seg å være tomme for gull, og de har ikke hell med seg før de border skipet til Charles Darwin.

Darwin oppdager fuglen til Piratkapteinen og forteller at dette er den siste gjenlevende dodoen og den er verdt veldig mye i England. Piratkapteinen godtar å bli med til England for å vise frem sin spesielle fugl og kanskje vinne ære og berømmelse. Men det var før han møtte Dronning Victoria, verdenskjent for sitt store hat mot pirater. Kapteinen og hans mannskap kjemper nå en kamp mot Darwin og hans higer etter å få tak i fuglen og dronningen, mens han hele tiden tenker på å vinne ”Årets Pirat”.

Humoren sitter veldig løst i denne filmen, og ofte går det veldig mye på såkalt slapstick-humor. Ikke at det er noe galt med det, for latteren satt veldig løst i sofaen vår når hele familien satt sammen og koste seg med denne filmen. Historien er veldig fint satt sammen og det var ingen problemer for min fem år gamle sønn å forstå hva som skjedde.

Animasjonen er slik vi er kjent fra bl.a. Wallace og Gromit. Karikaturene er til tider veldig overdrevne, men dette er noe vi tillater i en film som dette. Figurene er noen man kan bli veldig fort glad i, og alle har de sine særpreg som gjør dem meget spesielle i en slik film.

Siden jeg så filmen med mine barn har jeg (dessverre) bare hatt mulighet til å se filmen på norsk. Vi møter stemmene til bl.a. Håvard Bakke, Per Christian Ellefsen og Trond Fausa Aurvåg. Jeg er meget imponert over rolletolkningene deres, spesielt Ellefsen gjør en veldig god Isaac Newton. Føler ikke at jeg må se filmen på engelsk, selv om dette er noe jeg som oftest foretrekker.

Bilde
Filmen leveres i en flott 1080/AVD MPEG-4 oppløsning med 2.35:1 ratio. Med tanke på at denne er filmet med ”stop-motion” så er jeg veldig imponert over hvor detaljrikt bildet er. Fargene er sterke og klare, og man opplever veldig sjelden noe form for støy på bildet.

Lyd
Filmen blir levert med DTS-HD Master Audio 5.1, noe som egentlig burde gi kanalene store utfordringer gjennom hele filmen. Men det hele virker som det er ganske tonet ned. Dialogen er skarp og tydelig, men til tider føler jeg ikke at lyden kommer rundt hele meg, men er mer fokusert på høyttalerne foran. Jeg savner litt mer action, da jeg vil føle at jeg sitter i filmen. Det er bare en gang i blant at bakhøyttalerne får prøve seg.

Konklusjon
Piratene! er en meget morsom film som passer for hele familien. Stop-motion-teknikken gir en helt egen stemning i forhold til mange overbrukte dataanimerte filmer. Aardman Animations gjør en fantastisk jobb med sine filmer, og håper virkelig de klarer å fortsette å lage slike kvalitetsprodukter.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse