Annonse

Filminfo og video

Prometheus

Prometheus

Karakter

4 
Ridley Scott gav oss i 1979 Alien. Han har også gitt oss Blade Runner, og nå da også Prometheus. Oppfyller den hva vi forventer?

Elisabeth Shaw (Noomi Rapace) er en arkeolog som under utgravinger finner spor fra gamle sivilisasjoner. Disse tyder på atmennesket er en skapt rase, av noen der ute i universet. Weyland Corporation  finansierer en ferd med skipet Prometheus ut i verdensrommet for å finne våre skapere og årsaken til vår eksistens. Det de finner var ikke akkurat hva de forventet, og kampen for tilværelsen er i gang.Denne filmen har høstet gode kritikker, og fikk fra Stavanger Dagbladet en 6'er, så klart man var spent på om dette var en film som ville oppfylle forventningene. Desverre for min del gjorde den ikke det. Ikke helt i alle fall. Som en sci-fi film så er den absolutt vellaget og bra. Den har de elementer man forventer av en slik film, men jeg sitter igjen med en følelse av at dette har jeg sett før. Men jeg forstår jo hva Scott tydeligvis er ute etter med denne filmen da. Allikevel hadde jeg sett for meg noe bedre, noe som var hakket vassere. Det hele blir veldig: Næ se, jeg har et manus liggende, lurer på om jeg kan endre litt på det og lage en film til jeg? Og det var faktisk litt skuffende.Jeg vet at Ridley Scott kan så mye bedre. Dette manuset har brister på så mange punkter. Det hele blir for lettvint, både når det kommer til karakterene ombord på skipet - man kommer aldri helt innpå dem. Det er for lettvinte konklusjoner som trekkes. Ja, i det hele tatt så er dette alt for lettvint. Når også handlingen i filmen er lagt til noen tiår før den første Alien filmen. En tilfeldighet? I don't think so. Og jeg lukter en oppfølger. For alt er tilrettelagt til at denne historien fint kan spinnes videre på, i alle fall i en eller to filmer til før sirkelen er sluttet.

Noe som absolutt ikke skuffer selv om vi ikke får så mye av dem som vi kanskje skulle ønske, er skuespillerene. Noomi Rapace spiller som vanlig meget bra. Hennes rolle her er temmelig lik den Weaver har i Aliens, muligens er hun Scotts nye Ripley? Charlize Theron spiller sjefen ombord på skipet Prometheus. Hun gjør rollekarakteren sin bra, mer enn det kan jeg i grunnen ikke si da hun synes for lite etter min mening. Skipets kaptein spilles av Idris Elba, helt greit arbeide fra hans side også. Den mest spennende karakteren ombord på skipet spilles av Michael Fassbender. Han har rollen som androiden David, som spiller en viktig rolle i denne filmen. I tillegg treffer vi Guy Pearce og Logan Marshall-Green.Det beste med hele filmen, er åpningscenen. Den er flott, rett og slett. Og rent visuelt er filmen god. Effektene er så som så, hakket vassere enn hva de var i Alien, men da snakker vi også om år med utvikling innen grafikk da, så kanskje ikke så rart. Bildet er godt, og jeg vil tro det hele var et flott skue i 3D. Lyden er også bra, og selv uten surround får jeg godt utbytte av den på Blu-ray'en.

Denne Blu-ray utgaven inneholder også en DVD-versjon og en digital copy, så du får mye for pengene i alle fall. Av ekstramateriale er det audiokommentarer av Scott, Spaiths og Lindelof. The Peter Weyland Files og enda litt mer snadder.

Jeg velger å gi filmen en firer pga godt bilde, gode effekter, bra lyd og flotte skuespillere. Noe underholdningsverdi har jo også filmen, meg tror kanskje man får best utbytte av den dersom man enten ikke har sett eller ikke husker Alien.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse