Annonse

Filminfo og video

Arthurs Julegaverace

”Arthurs julegavreace” er en animasjonsfilm som gir et godt, varmt og humoristisk innblikk i julenissens travle arbeidsdag den 24. desember. Det essensielle spørsmålet for hele filmen er: ”Hvordan klarer nissen å levere alle julegavene over hele verden i løpet av bare én natt?”. Handlingen er helt klart plassert i vår samtid, og i følge denne filmen er nissens metoder svært så høyteknologiske nå for tida. Ved hjelp av en hel hær med godt trente alver og en rekke tekniske duppedingser i et operasjonssenter under isen på Nordpolen, blir alle gavene levert til rett tid. Men så skjer det som ikke skulle skje: ett barn blir glemt!

Julenissen vi møter i denne historien har to sønner, Arthur og Stig. Arthur er den yngste og anses som en litt klumsete taper. Stig derimot har i mange år hatt ansvaret for all den nye teknologien som gjør julegaveleveringen lettere, og er på sett og vis den som styrer hele skuta. Arthur er myk, omtenksom og godhjertet, mens Stig er opptatt av at alt skal fungere og ønsker makt. I tillegg til de to sønnene blir vi kjent med julenissen sin kone, og julenissen sin far, altså Stig og Arthurs bestefar. Bestefaren har vært julenisse tidligere, og er lite imponert over Stig sine høyteknologiske forandringer. Da det blir oppdaget at ett barn ikke har mottatt sin gave, vil Arthur at alt som kan gjøres skal bli gjort for at dette barnet skal få sin julepresang før det er for sent. Stig er ikke enig i dette, og derfor må Arthur ta saken i egne hender. Med hjelp av bestefaren og hans gamle slede og reinsdyr drar de to av sted med en alv for å få levert den siste gaven og ivareta julens magi. Men reisen går ikke helt som planlagt…Som sagt er det store kontraster mellom de to brødrene vi møter i filmen. Dette gjør så alle og enhver forstår at det er Arthur vi skal holde med, og i tillegg oppstår det en rekke morsomme elementer med nettopp dette som utgangspunkt. Filmen er tillatt for alle, og etter min mening vil både små og store ha glede av denne filmen. Julens magi blir nok ekstra sterk for de små, mens de humoristiske replikkene og scenene virkelig treffer de litt eldre. På den måten kan man sammenligne filmen som helhet med filmer produsert av Disney Pixar; man finner noe å glede seg over, uansett alder. For noen av de aller minste kan kanskje alle disse spesialutstyrte alvene og lignende bli litt uforstående, men allikevel: de kommer nok til å kose seg med litt spenning, og ikke minst en estetisk god animasjonsfilm hvor de får se selveste julenissen.

Peter Baynham er én av de to med ansvar for manuskript for ”Arthurs julegaverace”. Han har tidligere skrevet manus for blant annet komedier som ”Brüno” og ”Borat”, og man gjenkjenner noe av den finjusterte humoren. Til glede for mange tenåringsjenter der ute, kan det nevnes at denne Blu-ray-en inneholder bonusmateriale med Justin Biebers versjon av "Santa Claus is Coming to Town" i tillegg til en bakomfilm fra musikkvideoen hans. Alle andre kan glede seg over de delene av bonusmaterialet som viser noe av skapelsen av hele universet i "Arthurs julegaverace" med mer.

”Arthurs julegaverace” er helt klart en god animasjonsfilm med imponerende detaljer, og en stor dose julestemning. Personlig var jeg bekymret for at all teknologien som brukes som nissens hjelpemiddel, ville fjerne alt som hadde med julens magi å gjøre. Men slik blir det gudskjelov ikke. Filmen tar seg virkelig opp etter hvert, rundes av på en god måte, og er helt klart en film som anbefales for alle som vil starte julen med en skikkelig koselig, morsom og god julefilm.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse