Annonse

Filminfo og video

Kon-Tiki

Filmen forteller historien om ferden til Thor Heyerdahl og hans mannskap. Han ville sette sin teori ut i livet, teorien om at Polynesia var blitt befolket fra Sør-Amerika. Det betydde en eventyrlig og farefull ekspedisjon over Stillehavet i en enkel balsaflåte. Flåten døpte han Kon-Tiki, etter solguden. Thor Heyerdahl samlet et mannskap på fem, ingen av dem kjente hverandre fra før, og bare en av dem kunne seile. Selv hadde han vannskrekk og kunne ikke svømme.

Filmen har fått en del kritikk på grunn av feil fremstilling av Herman Watzinger, i virkeligheten var han strake motsetningen av slik han er fremstilt i filmen. Jeg forstår godt hvorfor filmskaperne har tatt det valget, hvorfor de har fremstilt han slik. Det er nemlig hans karakter som skaper mesteparten av spenningen i filmen, det er også hans karakter man kan relatere seg mest til, kanskje den eneste man kan relatere seg til. Jeg mener filmen trengte en slik karakter, og tror at filmen ville vært alt for tynn og kjedelig uten. Selv om man kan mene og være enige om at det er for så vidt er dumt at karakterene ikke fremstilles korrekt, må vi huske på at dette ikke er en dokumentar, men en dramatisering av en hendelse.



Den spennende delen av filmen var hai-problematikken de opplevde på ferden, men dette var også stort sett det eneste som var spennende. Totalt sett syns jeg dette er en litt tynn film, det var lite ved den; lite handling, lite spenning, lite å bite i. Når det er sagt så likte jeg godt skuespillerprestasjonene, akkurat det, kunne ikke vært særlig mye bedre. Spesielt godt likte jeg karakteren til Jakob Oftebro og selvsagt hovedpersonen selveste Thor Heyerdahl, spilt av Pål Sverre Valheim Hagen. Jakob Oftebro har for meg vært en ”rising star”, og ”one to watch” siden Erobreren, nå er han kanskje allerede blitt en stjerne.

En annen ting med filmen, og for så vidt med historien, er synet og vinkelen rettet mot Thor Heyerdahl. Han blir sett på og vist frem som en helt innenfor sitt felt. Personlig vil jeg jo mene at en mann som forlater kone og barn for oppfylle sin egen drøm og lyst, bedre kan beskrives som egoist enn helt, men dette er nå min personlige mening. Filmen viser oss forholdet til kone og barn, men her tenker jeg at filmen kunne vist mer, og skapt mer spenning/drama rundt nettopp dette.

Filmens store styrker ligger i fine bilder og fine omgivelser. Både bilder og farger er harmoniske og en fantastisk opplevelse for syn og sanser. Alle disse fine lokasjonene kombinert med godt teknisk arbeid gir en utrolig bildeopplevelse, og med et sylskarpt bilde i blu-ray kvalitet er det nesten som å være med på ekspedisjonen. Når det er sagt, var det ikke den beste blu-ray kvaliteten jeg har sett, altså ikke stor forskjell på dvd og blu-ray her, men kvaliteten er likevel helt topp. Det er ingen tvil om at det er brukt mye penger på spesialeffekter, og disse effektene er gode og løfter filmen mange hakk. Lyden er god, men i denne filmen som i mange andre norske filmer, er dialogen vanskelig å få meg seg til tider.

Ekstramaterialet på blu-rayen er innholdsrikt. Her finnes blant annet et kommentarspor med regissørene Joachim Rønning & Espen Sandberg. Det finnes også trailers, dokumentaren ”Seile sin egen sjø”, verden rundt med Kon-Tiki filmen, og bildegalleri med mer.

Min konklusjon er at dette er en film som sikkert faller i god smak hos de som er interessert i selve historien og selve ferden. For oss andre mener jeg dette er en litt tynn og kjedelig film, men med fantastiske bilder av verden og helt klart en teknisk god film.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse