Annonse

Filminfo og video

Lo imposible

The Impossible

Karakter

5 
I filmen The impossible treffer vi en familie som befinner seg i Thailand når tsunamien treffer land.Maria og Henry har i utgangspunktet flyttet til Japan på grunn av Henry sin jobb. De tar med seg barna Henry, Lucas og Thomas på juleferie til et hotell som ligger helt på kysten i Thailand. Ved en feil blir de tildelt en bungalow på stranda istedenfor rommene i 3 etasje som de hadde bestilt. Noe som kunne vise seg å være en skjebnesvanger feil.

Som de fleste andre katastrofefilmer er de første minuttene preget av fred, lykke og fordragelighet med unntak av noen små pekere på at det kommer til å skje forferdelige ting senere i filmen. Det er faktisk også tatt høyde for at mange skandinavere frekventerer kysten av Thailand, og de viser godt igjen i filmen. Med tanke på at det var 554 svensker, 84 nordmenn, 45 dansker og 179 finner som ble drept, er det bra at regissøren ikke bare har fokusert på de fra landene som var påvirket av tsunamien og USA/Spania.

Når det kommer til plot og dialog er det slettes ikke alltid at utgangspunktet her imponerer, men det skal sies at manusforfatteren Sergio G. Sánchez er relativt ny i Hollywood. Han har stort sett jobbet på spanske produksjoner, deriblant regissør Juan Antonio Bayona sin suksess The orphanage. Sánchez har dessuten samarbeidet med Mariá Belón som er utgangspunktet for Maria i filmen.Til forskjell fra andre katastrofefilmer er det her mye fokus på detaljer og de enkle tingene når bølgen feier over Thailand og dette er uten tvil filmens styrke og skiller dette fra alle andre katastrofefilmer. En annen styrke er at det er mer fokus på menneskelige relasjoner og samhandlinger, ikke på selve katastrofen. Spesielt relasjonen mellom Maria og sønnen Lucas er tydelig og sterk, mye på grunn av ekstremt sterke skuespillerprestasjoner. Det er ikke noe sjokk at Naomi Watts er nominert til Golden Globe for sin prestasjon i The Impossible. Hun gir Maria en enorm styrke men viser også en vakker og nødvendig sårbarhet og ydmykhet som gjør karakteren og situasjonen menneskelig.

Ewan McGregor i rollen som Henry gjør en god jobb som vanlig og det er spesielt et par scener hvor han utmerker seg og hans prestasjon får det til å vrenge seg i sjela til seeren. Tom Holland som spiller rollen som eldste sønnen Lucas leverer en utrolig sterk, rørende og flott prestasjon som løfter filmen mange hakk. Man skal heller ikke skimse av nykommeren Samuel Joslin i rollen som Thomas og Oaklee Pendergast i rollen som Simon.Selvfølgelig var det hendelser i filmen som var for gode til å være sanne, og som med høy sannsynlighet er lagt inn for dramatisk effekt. Men det og til tider litt dårlige effekter kan tilgis når man ser på hvordan helheten faktisk påvirker seeren gjennom godt konstruerte bilder og følelsesladde prestasjoner fra skuespillerne som kunne gjort hele filmen til en klisje hadde de ikke blitt levert på en naturlig og ikke minst ekte måte.

Selv om plot er noe forutsigbart og det ikke er like oppfinnsomt når det kommer til replikker alltid, er filmen utrolig spennende og til tider ekstremt smertefull å se på. Det hele er så realistisk og bringer tilbake bildene fra katastrofeområdene etter tsunamien fra hukommelsen. Om man var en av de som var heldige å overleve tsunamien, eller om man er en av de som mistet nære og kjære der, kan det være lurt å ta en avgjørelse om hvorvidt det er bra for en å se filmen eller ikke.

Personlig har jeg hatt lite befatning med det som skjedde den dagen i 2004, men jeg har nå fått en dypere forståelse av den smerten og sorgen de berørte menneskene opplevde og lever med den dag i dag. I ukene etter hendelsen var media sterkt preget av det som hadde skjedd, men man fikk bare bruddstykker, og tallene var så svimlende store at det nok var vanskelig for de fleste å forholde seg til. I The Impossible får ofrene ansikter som de fleste kan relatere seg til.

Dette er absolutt en av de filmene som har rørt meg mest, ikke bare fordi det er basert på en sann historie og de fleste har fått med seg hva som skjedde den dagen. Men på grunn av små scener, små handlinger og små ord som viser mennesket på sitt beste i en av de verste tenkelige situasjoner. Spesielt vakkert var det å se at lokalbefolkningen som også hadde mistet mye, stilte opp og hjalp så godt de kunne. Små ressurser avgjør heldigvis ikke om man har godt hjerte.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse