Annonse

Filminfo og video

Snabba Cash 2

Snabba Cash 2

Karakter

5 
”Snabba cash 2” fortsetter der ”Snabba cash” sluttet. I eneren fulgte vi hvordan Johan ”JW” Westlund (Joel Kinnaman), gikk fra å være en vellykket handelsskolestudent til å bli kriminell. Hans jakt etter raske penger var det som førte han ut på gale veier, og da vi møter JW i toeren er det bak fengselsmurene. Han har vært der i et par år, og vi møter en nokså sårbar og fornuftig JW som ønsker å rette opp igjen livet sitt. Men Mrado Slovovic (Dragomir Mrsic), en fra JWs kriminelle miljø, har blitt overført til samme fengselsanstalt og gradvis endrer ting seg. Vi møter også Jorge (Matias Varela). Han skal utføre en kjapp kokainhandel, men alt går galt. Samtidig følger vi en tredje persons historie: Mahmoud (Fares Fares), som skylder en mafia altfor mye penger.

”Snabba cash 2” er basert på kriminalromanen ”Aldri fucke opp” av Jens Lapidus. Forløperen, ”Snabba cash”, er også basert på en kriminalroman av Jens Lapidus. Begge disse bøkene er en del av Lapidus’ Stockholm Noir-serie, hvor han skriver spenningsfylte bøker om Stockholms brutale underverden. Det finnes også en tredje bok i denne Stockholm Noir-serien, ”Livet deluxe”, som er under filmatisering nå.

Film nummer én, ”Snabba cash”, var en utrolig god film. Den tok oss seere med på en reise full av spenning, intensitet og dynamikk. Måten den filmen viser kontrastene mellom personer, miljøer og livet i en storby som Stockholm, er full av troverdighet og kvalitet. Den ga også oss seere ett inntrykk av hvor tynn og skjør tråden mellom de rike overklassemiljøene og de verste miljøene i underverdenen med både narkotika og drap som hverdagslig innhold er. Derfor var mine forhåpninger til toeren veldig store, og ”Snabba cash 2” klarer også å overbevise meg. Spenningen, nerven, det menneskelige, de gode beskrivelsene av miljøet og den helhetlige kvaliteten er gjennomsyrende også i film nummer to.

Måten denne filmen er klippet sammen på, slik at vi følger tre parallelle historier, er ryddig, men samtidig spennende og generelt godt gjennomført. Det kan vel nesten anses som en nødvendighet å ha sett forløperen til ”Snabba cash 2”, men selv om jeg hadde sett den hang jeg ikke helt med i starten. Det er tross alt tre år siden eneren ble utgitt, og jeg slet litt med å samle alle trådene. De fleste trådene klarer jeg å nøste sammen i løpet av noen minutter, men det er ikke alle detaljer jeg klarer å huske fullstendig. På den måten kunne det kanskje ha gjort seg med noen tilbakeblikk, et resymé eller lignende som viste hovedtrekkene fra første film. Men samtidig: man vil vel ikke se en ny film for å bruke opp tida si på å se gamle klipp fra forløperen? Så her er det kanskje jeg som seer som burde ha tatt frem igjen eneren og nøstet sammen litt mer før jeg inntok godstolen med denne blu-ray-en.Joel Kinnaman fikk mye skryt for sin prestasjon i den første filmen, og også her: det er bare å ta av seg hatten for han. Han er virkelig overbevisende i sin rolle som JW. Men det skal også sies: I ”Snabba cash 2” er det generelt mye godt skuespillerarbeid. Både Matias Varela og Fares Fares klarer å dra med seerne inn i noe helt eget. Alle disse tre fremmer noe autentisk og ærlig i sine rolletolkninger, og jeg liker det jeg ser.

Hittil har filmatiseringene av Jens Lapidus’ kriminalromaner vært svært positive for min del. Både eneren og toeren er filmer som satt igjen både i hode og kropp en god stund etter at jeg hadde sett dem, og de tok meg med på en spennende reise. Eneren hadde i større grad utvikling, og det jeg på sett og vis kan savne i ”Snabba cash 2” er at historien som helhet drar seg framover. Det er mye handling, men sett i ett større perspektiv drar ikke historien av gårde i full fart. Men: jeg gleder meg allerede utrolig mye til tredje film, og vil helt klart anbefale ”Snabba cash 2”.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse