Annonse

Filminfo og video

Breaking Bad - sesong 3

Breaking Bad - sesong 3

Karakter

6 
Jeg skal gladelig innrømme det: Jeg var ikke helfrelst etter å ha sett den første sesongen av «Breaking Bad.» Ideen var god, og castingen over middels, men den manglet det lille ekstra som får deg til å dra for gardinene, låse døra og sette deg til med en TV-seriemaraton. Men med sesong 2   skulle det vise seg at jeg hadde tatt kraftig feil, og i sesong 3 har «Breaking Bad» foreløpig nådd nye høyder og har vist seg å fortjene alt av heder, ære og utmerkelser den har fått. For en serie!

Sesong 3 fortsetter der sesong 2 sluttet. Kjemilæreren Walter White, som etter å ha fått en kreftdiagnose bestemmer seg for å begynne å produsere metamfetamin for at familien skal ha penger etter hans død, har nettopp blitt forlatt av kona som har begynt å ane ugler i mosen. I tillegg har det akkurat skjedd en stor flyulykke over Albuquerque som Walter indirekte kan lastes for, og som får stor betydning for hans mentale og moralske utvikling i denne sesongen. Sa jeg utvikling? Jeg mente forfall.

For Breaking Bad er et mesterlig studium i en manns utvikling fra god til ond, fra moralsk til umoralsk, fra kjedelig, grå mus til sosiopat. Det er dette som er kjernen i serien, og det er dette som gjør at denne serien blir sammenliknet med, og satt i samme bås som, store kvalitetsserier som Sopranos og The Wire. Nå som han er blitt forlatt av familien må Walter takle helt nye betingelser å leve under, og spørsmålet om han har flere motiver for å gjøre som han gjør, utenom det å tjene penger til familien, kommer opp. Har han også et kontrollbehov, som gjør at han liker å være i dopbransjen? Og hvor langt er han villig til å gå for å tilfredsstille dette kontrollbehovet?

Det er ikke uten grunn at Bryan Cranston har vunnet flerfoldige Emmys for sin rolletolkning av Walter White. Han trakterer White på en måte som gjør at vi både hater og elsker han. men aldri kan være likegyldige. Selv når han handler på en måte som utenfra vil bli sett på som tankeløst, kanskje til og med ondskapsfullt, klarer han å få oss til å beholde en flik av sympati for denne mannen. Men det blir også stadig vanskeligere. Jesse. spilt av Aaron Paul som også har fått Emmy for sin tolkning, blir på mange måter både hans motsats og en som utfyller han. Jesse sliter med å takle kjæresten Janes død, samtidig som han må finne sin plass sammen med Walt. Der det tidvis kan være vanskelig å sympatisere med Walter på grunn av hans handlinger og hans tilsynelatende ignorering av hvor mange mennesker liv han ødelegger, er det for Jesse vi har en konstant medfølelse. Hans uskyld blir gradvis visket vekk ettersom sesongen skrider fremover, og slutter med en scene som skjærer deg langt inn i hjerterota.

Filmingen og redigeringen av Breaking Bad er fabelaktig. Åpningsscenen i sesong 3, i oransje-, brun- og gultoner, der to skumle menn fra de mexikanske kartellene kryper mot et alter for kulten Santa Muerte gir meg frysninger på ryggen. Manusforfatterne fortjener like mye skryt.  Både handlingen og dialogen er dypt og intelligent skrevet uten at det blir tungt og vanskelig å følge. Den har en letthet ved seg, selv om den er på et avansert nivå. Episoden «Fly», som består av 45 minutter med bare Jesse og Walter nede i superlaboratoriet sitt, er rett og slett perfeksjon.

Gjennom sesong 3 har jeg sluttet meg til mengden av kritikere og andre som hyller Breaking Bad opp, ned og i mente. Serien har en dynamikk og et driv som mangler sidestykke, du kjeder deg ikke et eneste sekund. Sistescenen i sesong 3 er en så stor cliffhanger, at du kommer til å måtte se sesong 4 med en gang. Er du en tv-serie-buff som meg, kan jeg garantere at denne serien er verdt å gi en sjanse. Det er noe av det beste som er laget på flere år. Så bastant tør jeg være.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse