Annonse

Filminfo og video

Breaking Bad - sesong 4

Breaking Bad - sesong 4

Karakter

6 
Breaking Bad er tilbake med sesong 4. Forventningene er store til denne serien, som har hatt en utviklingskurve som etter min mening bare har pekt oppover. Den er en kuriøs blanding av familiedrama, action og en slags mafiakrim, iblandet en god dose mørk humor. Visp det sammen, og du får det fascinerende universet som er Breaking Bad.

Som hovedregel har både enkeltepisodene og sesongene startet akkurat der den forrige sluttet, og denne sesongen er intet unntak. Sesong 3 sluttet med en cliffhanger av dimensjoner: Jesse måtte drepe Walts tidligere labassistent Gale Boetticher for å unngå at Gus, sjef for hele methoperasjonen, ville drepe både han og Walt. Første episode er en neglebitende affære, hvor det også blir tydelig at Walter har et snev av menneskelighet igjen i seg når det kommer til forholdet mellom han og Jesse. Lojaliteten mellom dem blir stadig satt på prøve, og i denne sesongen skjer det mer enn noengang.

Seriens tema som helhet er at alle handlinger, gode og dårlige, får konsekvenser. Og aldri har vi vel sett det tydeligere enn her i sesong 4. Walts valg om å lage meth og være i narkotikaindustrien har allerede ødelagt og splittet opp familien hans, påført Jesse mye sorg og vondskap samt både direkte og indirekte ført til drap og død. Der det først handlet om å tjene penger, handler det nå mest om å holde seg og de nærmeste i live, og å unngå å bli oppdaget av politiet, noe som viser seg å være vanskelig med narkotikapolitien Hank til svigerbror. Walter må kjenne på, og konfrontere, at maktforholdene er forandret. Der han trodde han hadde full kontroll viser det seg at det i realiteten er Gus og hans medarbeidere som har kontroll over ham. Det interessante i denne sesongen ligger i hvordan Walt forsøker å gjenopprette maktbalansen: Drep eller bli drept

Bryan Cranston kan ikke roses nok for sin rolle som Walter White. Han gjør hele tv-serien. Walters metamorfose blir tydelig gjennom Cranstons spill: du kan praktisk talt se galskapen i øynene hans. Han spiller ikke White, han er White. I tillegg har han en fantastisk komisk timing, som gjør at selv de mørkeste handlingene får et snev av humor i seg. Aaron Paul, som spiller Jesse, har hatt en utvikling på linje med rollefiguren sin: Han har prøvd å finne ut hvem han er, og sementeres mer og mer for hver sesong som går. Utviklingen har gått fra gutt til mann, og sårbarheten og medfølelsen Paul klarer å skape for denne karakteren vitner om et skuespillertalent i toppklasse. Noen må gi denne gutten en hovedrolle! Jeg synes også at Anna Gunn, i rollen som Skyler White, har fått for lite skryt og oppmerksomhet. Noen har kalt henne «lite interessant» som figur, og kjedelig, men jeg syns hun tilfører den typen jordnærhet og normalitet som trengs for å balansere ut all galskapen som Water og Jesse havner i. Svigerbror Hank er også en interessant figur, en slags studie i amerikansk maskulinitet. Flåsete, macho, men også sårbar og har problemer med å vise det.

Det eneste jeg har å utsette veldig på denne sesongen er den norske tekstingsoversettelsen. Jeg har for eksempel en høne å plukke med den som oversatte: «Makes me wanna crank up old Sabbath and blaze one (røyke en joint)» til «Jeg føler for å skru Sabbath på fullt og blåse til», «Smoke up» til «Ta deg sammen» og «I think I`ll have a hit» til «Jeg tror jeg treffer.» Hvor vanskelig kan det være å ta en dopreferanse i en serie som handler om eh..dop? Dialogene er så mangefasetterte og tidvis brilliante at også de som trenger teksting fortjener å få med seg hva som egentlig blir sagt.

Breaking Bad er tidvis så enkel i sin perfeksjon at det kan være vanskelig å oppdage i begynnelsen. Den har ingen pustepauser, og en helt enorm framdrift. Mange har laget film og tv-serier om narkotika, bransjen rundt, og hva det gjør med menneskene i den. Få har gjort det så intelligent som Breaking Bad. Etter min mening fortjener den den voldsomme hypen som den har fått. Nå er det bare en sesong med totalt 16 episoder igjen før den avsluttes. Vi hadde tålt flere sesonger, men skaperen, Vince Gilligan, har sagt at han vil avslutte på en «high». La oss håpe at siste sesong blir like fantastisk som denne.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse