Annonse

Filminfo og video

Hypnotisren

Hypnotisøren

Karakter

5 
Filmen starter på et åsted, og det kan se ut som om en hel familie har blitt slaktet. Sønnen i huset overlever, men bare så vidt, og livet hans henger i en tynn tråd. En engasjert etterforsker tyr til andre metoder når han ikke får avhøre gutten. En hypnotisør blir koblet inn for å finne ut av hvem som står bak drapene. Hypnotisøren mottar kryptiske meldinger om at han må slutte å hypnotisere, og i tillegg forsvinner sønnen hans. Det store spørsmålet om det finnes en kobling, og i så fall hvilken må stilles, og hypnotisøren og etterforskeren må jobbe sammen for å finne ut av hva som egentlig foregår.

Dette er en mørk og dyster krim-thriller, både i stemning, farger og handling. Starten er brå, blodig og ekstrem - noe som gjør at øynene skytes opp. Utover i filmen holder spenningen seg på et høyt nivå, og stemningen klarer å fange meg gjennom hele filmen. Selv om ikke handlingen er brå og ekstrem gjennom hele filmen, så sitter jeg likevel i spenn og venter på en avklaring. Filmen er på mange måter stille og rolig i lyden. Til tider er det veldig lite dialog, og selv om det for så vidt skjer mye, kan det virke som det skjer lite. Her har man tatt seg tid til de scenene som gjør at vi holdes på pinebenken, til de scenene som drar oss nærmere karakterene, og de scenene som gjør at vi selv får kjenne på hele følelsesregisteret. Etter hvert tar filmen en ganske brå og uventet vending, og da kjenner du virkelig at blodet pumpes gjennom hele kroppen, og leddene stivner litt til. Det er dette grepet som virkelig løfter filmen opp og lar den skinne.Det er Mikael Persbrandt som har en av hovedrollene. Han spiller hypnotisøren, Erik. Mikael Persbrandt kjenner jeg best fra Hamilton filmene, og i disse filmene syns jeg han var spektakulær. Mange kjenner han nok også som Gunvald fra tv-serien Beck. Rollen som hypnotisøren passer han helt ypperlig. En mann som er litt ute å kjøre, og som ofte tar både tre og fire sovepiller for å få sove, men som i tillegg har den store evnen til å kunne hypnotisere mennesker. Ekteskapet hans lever på kanten av et stup, og både han selv og mennesker rundt han føler han er i ferd med å falle. Mikael Persbrandt gjør en formidabel jobb. Han er både troverdig, sår og tøff, og jeg kan ikke se for meg at noen kunne gjort det bedre. Med seg har han Tobias Zilliacus som etterforskeren Joona, og Lena Olin som kona. Filmen er regissert av Lasse Hallström.

Et lite, men også utrolig virkningsfullt virkemiddel er at vi stadig blir minnet på og opplyst om at det nærmer seg jul. Dette setter og forsterker stemningen enda bedre, og gjør det hele enda mer spennende og pinefullt enn det allerede er.

Selv om det helt klart er selve filmen som er høydepunktet på denne blu-ray utgivelsen følger det selvsagt med noe ekstramateriale; en bakomfilm, slettede scener og intervjuer. Blu-rayen gir et skarpt og fint bilde, og det er noe som virkelig gjør seg på en sånn type film, og gjør at det mørke og dystre kommer enda bedre frem.

Jeg likte denne filmen veldig godt. Jeg ble dratt med og inn i handlingen gjennom hele filmen, og fikk nesten ikke puste før filmen var ferdig. Gode skuespillere gjør opplevelsen enda bedre. En ekstra styrke ved denne filmen var at den var sterk, og nesten litt rørende, og det er sjeldent å finne i krim/thriller seksjonen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse