Annonse

Filminfo og video

Hjem - sesong 1

Hjem er en norsk tv-serie som finner sted i Vestfossen. Den begynner på en countrykonsert, når vokalisten brått blir dårlig og besvimer. Når han ligger på sjukehuset bestemmer han seg for å lette hjertet og fortelle en hemmelighet han har hatt hele livet, som endrer livene til tre unge kvinner, som ikke kjenner hverandre og plutselig finner ut at de er søstre.
 
Det skal sies at jeg ikke liker verken norske filmer eller norske serier. Jeg likte Halvbroren til en viss grad, og Max Manus, men utover det har jeg ikke funnet noe jeg liker. Jeg veit ikke helt hvorfor, men jeg synes dialogen virker så falsk og tilgjort, og dette gjør at også skuespillet blir dårlig. Alltid, uansett – dette selv i de få norske tinga jeg liker. Derfor hadde jeg ingen stor forventning til denne serien, eller forhåpning til at jeg kom til å like den.
 


Det første som slo meg var hvor fin introen var. Men det var vel også her det fine slutta. Jeg hadde nesten fått en liten tro på at jeg kom til å like serien, men jeg blei aldri helt solgt. Dialogen er urealistisk og skuespillet er dårlig, og uansett hvor bra resten hadde vært, ville disse to faktorene ødelagt uansett.
 
Dialogen er, kort fortalt, skrekkelig. Det virker som en av de dårlige reklamene som går på tv, hvor poenget er at skuespillet skal være elendig, hvor det er meninga at det skal virke lite troverdig, fordi reklamen skal bli morsom. Det er bare at det ikke fungerer når det er en seriøs tv-serie. Replikkene blir framført med lite innlevelse og troverdighet, og jeg kan ikke engang legge all skylda for dette på den dårlige dialogen. Skuespillet er ikke bra, ikke fra noen sitt hold, og jeg kan ikke tro at dette er de beste skuespillerne som finnes i Norge. Et par av skuespillerne var greie, men resten hører ikke hjemme på tv-skjermen. Kanskje fungerer de på teaterscenen, men som de fleste skuespillere i Norge har ikke disse lært seg hvordan de skal spille foran kameraet. Uheldigvis. I tillegg virker replikkene tilgjorte og faller ikke karakterene naturlig, det finnes absolutt ingen flyt replikkene imellom. Det virker som manusforfatterne har jobba hardt for å få dialogen til å virke naturlig, men det har de absolutt ikke fått til.

 

Ok, men når det er sagt, hvordan er resten av serien? For selv med dårlige skuespillere og dårlig dialog er det jo mulig med en grei handling, men selv denne er ikke mye å skryte av. Jeg synes hele plotet virker dumt og lite realistisk, det kunne kanskje vært helt ok, men for meg faller ikke noe av det naturlig, det er altfor mange tilfeldigheter som ikke er sannsynliggjort. I tillegg skjønner jeg ikke musikkbruken i det hele tatt – jeg sitter igjen og lurer, hvorfor?


 
Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke orka å se mange episodene av denne serien. Det er en liten spenning mellom hver episode, men ikke stor nok til å holde interessen. Jeg varma litt opp for den, jeg synes den blei bedre etter hvert og kanskje hadde jeg likt den dersom jeg hadde sett hele sesongen, men det var dessverre ikke nok. Men det er et godt stykke produksjon til tross for alt, og jeg skal innrømme at det er imponerende med tanke på at den er norsk. Jeg skjønner sånn sett at folk liker den, og det er ikke uten grunn at sesong to nå sendes på tv. Men for min del var det bare ikke nok når verken skuespillere, dialog eller plot fungerer, og den lille interessen jeg hadde til å begynne med, forsvant fort. Den passa ikke for meg i det hele tatt, men jeg skal ikke se bort ifra at den ikke passer for noen – for det gjør den helt sikkert.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse