Annonse

Filminfo og video

Searching for Sugar Man

Searching for Sugar Man

Karakter

5 
Dokumentaren handler om musikeren Rodriguez, som ble oppdaget i Detroit på 60-tallet. I USA ble han aldri noe spesielt kjent, men uten å vite det selv, var han større enn både Elvis og The Rolling Stones et annet sted i verden, i Sør-Afrika.

Denne dokumentarfilmen begynner med et høylytt utsagn sagt på en rolig måte: ”Vi hørte rykter om at han hadde begått selvmord. At han hadde satt fyr på seg selv på scenen, og at han brant i hjel foran publikum.” Og allerede der er mine øyne slått opp på vidt gap, ørene lytter intenst og hele kroppen dirrer etter å vite mer.

En av de som blir intervjuet i filmen, følte et kall da han leste: ”Finnes det noen musikkdetektiver der ute?” på CD-coveret til en av platene til Rodriguez. Ingen visste hvor han var, eller om han i det hele tatt levde. Dette var det en som ville gjøre noe med, å begynte å lete. Noe av det som gjør denne letingen utrolig spennende er når spørsmålet om hvor alle pengene egentlig har blitt av, pengene for alle de solgte platene. Et mysterium like stort som hvor det har blitt av Rodriguez.

Noe veldig spennende med innholdet og intervjuobjektene i dokumentaren er at noen av dem faktisk uttaler at Rodriguez egentlig aldri lyktes, mens andre sammenlikner han med de største stjernene vi har, forteller at han var revolusjonerende, og noen sier til og med at han var større enn de aller største stjernene.Filmen er laget og regissert av Malik Bendjelloul og har vunnet Oscar for beste dokumentar. Searching for Sugar Man vant også to priser på Sundance filmfestival: publikumsprisen og pris for beste dokumentar. Blu-rayen gir sylskarpt bilde og god lyd. Dessverre er det absolutt ikke noe ekstramaterialet, men til gjengjeld så er det en utrolig god dokumentar, og det er jo mye viktigere enn ekstramaterialet.

Jeg kjente ikke til denne dokumentaren på forhånd, og jeg må bare innrømme at jeg heller ikke hadde hørt om musikeren det dreier seg om. Likevel klarer filmen å få meg engasjert, og jeg sitter stadig med ønsket om å ville vite mer, og finne ut av hvem denne musikeren egentlig er.

Ofte har jeg problemer med å virkelig engasjere meg i dokumentarer, spesielt når de omhandler ting jeg ikke kjenner til, eller ting jeg ikke vet om at jeg vil kjenne til. Dette er altså ikke en av de. Det var faktisk ganske lett å engasjere seg, det kommer nok av sitatet i starten, det var nysgjerrigheten rundt hvordan han døde som hele tiden gjorde at jeg fulgte nøye med og ville vite mer.

Dette er en spesiell historie, som fortelles på en utrolig fin, nær og ekte måte. Dokumentaren inneholder alle de elementene som en dokumentar må og bør inneholde. Det er fine bilder/scener, stemningsfull musikk, riktig og mye fakta, god historiefortelling, og interessante intervjuobjekter. Skal du se en dokumentar i år, så bør det nok være denne!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse