Annonse

Filminfo og video

Emil Jubileumsboks

I år fyller vår alles kjære Emil 50 år, og det er klart det feires med at filmene kommer i samleboks! Med i denne DVD-en følger tre spillefilmer, Emil i Lønneberget (1971), Nye streker av Emil (1972) og Emil og grisungen (1973).
 
Jeg antar at de fleste kjenner historien om Emil, men til eventuelle nye seere er disse filmene basert på bøkene til Astrid Lindgren. Rakkerungen Emil bor på Katthult, en liten gård i Småland, sammen med familien sin, mor, far og lillesøster Ida, og tjenestepiken Lina og gårdsgutten Alfred. Og på gården står det et lite uthus ved navn Snickerboa, som Emil ofte besøker.


 
Astrid Lindgren blei inspirert til å skrive om Emil av historiene faren fortalte om barndommen sin. For sånn det ser ut på Katthult kunne det se ut på gårder i Småland for over hundre år siden. I tillegg til disse tre filmene er det også laget en TV-serie om Emil.
 
De fleste har vel vokst opp med historien om Emil, i hvert fall har jeg det, og dette var et gledelig gjensyn med ham. Han er like rampete og sjarmerende som jeg huska ham, og humoren er fortsatt på plass selv om jeg har blitt en del år eldre siden jeg sist så filmene – kanskje har de til og med blitt morsommere. Dette viser bare at Emil er både for barn og voksne, noe som gjør dem til perfekte barne-/familiefilmer.


 
Noe jeg fant rart med disse filmene var at det ikke går an å få norsk tekst. Den finnes dubbet til norsk og finsk, men tekstinga er kun på svensk. Og å se Emil på noe annet enn svensk går bare ikke an! Dette er selvsagt ikke noe problem for voksne, men for barn kan det kanskje være vanskelig å få med seg når de snakker fort på svensk, og da hjelper det heller ikke med svensk tekst. Men ettersom mye av historien og humoren ligger i det visuelle, går det kanskje fint likevel – jeg husker ikke om jeg fikk med meg alt da jeg var liten, men jeg elska Emil like høyt uansett.
 
Han Emil, ja. Selv 40 år etter at filmene blei lagd er de like gode. Ingen barn burde vokse opp uten å se filmene basert på Astrid Lindgrens historier, og Emil er absolutt en av de kjæreste av dem alle.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse