Annonse

Filminfo og video

Luther - Boks 1

Luther - boks 1

Karakter

3 
 John Luther er en over gjennomsnittet intelligent og egenrådig etterforsker. Han ser mønstre, clues og svar der andre står fast, og er politiets go-to-guy når det gjelder vanskelige saker. Men Luther har også problemer med å følge regler, og med et ukontrollerbart sinne, som går utover både jobb og familieliv. I sesong 1 møter vi Luther etter en lengre periode borte fra jobben, som handlet om at Luther ble anklaget for å ha skadet en mistenkt med vilje. Vi skjønner fort at han sliter med sin egen selvdestruktivhet, og han er blitt separert fra kona. Men han elsker jobben sin, og vil bokstavelig talt gå over lik for å beholde den.
 
Historiene og de forskjellige mordgåtene i Luther er spennende og underholdende nok. Spesielt den røde tråden som går gjennom hele sesongen; Luthers forhold til sin hyperintelligente nemesis/sjelevenn Alice Morgan (Ruth Wilson) er interessant og engasjerer. Dialogene mellom dem er gjennomarbeidet og driver serien fremover. Luther faller slik sett inn i standarden i BBCs krimtradisjon, og er veldig britisk. Allikevel presenterer ikke Luther oss for noe nytt. Nå er det ikke slik at alt som festets til film må være revolusjonerende, men serien gjør bruk av gamle grep som en Sherlock Holmes-liknende detektiv og inverted detective-formatet (som handler om at ugjerningen og gjerningsmannen blir avslørt i begynnelsen av episoden), og gjennomføringen er ikke mer en helt ok engasjerende. Det er lite i denne serien som får deg til å si «wow!» Den ligger og vaker et sted på middelmådighetens store hav. Det er mulig at forsøket på å være veldig spennende og en ny blockbuster gjør at hver episode virker som den er bygget opp etter en formel.
 
Idris Elba, som spiller Luther, er nok aller best kjent i tv-serie-sammenheng som narkobaronen Stringer Bell i den amerikanske serien The Wire. Der gjør han en fabelaktig jobb, men i Luther kommer han dessverre ikke like heldig ut. Jeg finner det smått overraskende at Elba har vunnet en Golden Globe for denne rollen. Der Elba prøver å være overbevisende og intens, som for eksempel i scenene hvor han mister besinnelsen, kommer det som regel frem som mindre troverdig overspilling. Jeg sitter med en følelse av at Elba ikke er helt engasjert i rollefiguren sin, at han ikke er helt «til stede», og mange av replikkene høres dessverre platte ut i Elbas munn. Potensialet er der, vi vet at han kan, og han glimter til innimellom. Men ikke nok til å virke troverdig eller inngyte sympati for rollefiguren.
 
Likhetene mellom den suksessfulle BBC-serien Sherlock og Luther er mange, og uunngåelige å se. Hovedpersonene er uvanlig briljante, har problemer med å opprettholde normale relasjoner til andre mennesker, har sine egne «sidekicks» og er dessuten veldig egenrådige. I tillegg begynte begge seriene omtrent på samme tid. Dessverre er ikke Luther en serie som kommer til å bli husket særlig lenge. Ønsker du lett krimunderholdning uten for mange lag kan du gjerne sette på Luther. Men om du vil ha virkelig god kvalitetskrim spekket med et A-lag av skuespillere anbefaler jeg at du heller kjøper Sherlock
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse