Annonse
Karsten og Petra blir bestevenner

Karakter

4 
”Karsten og Petra blir bestevenner” er basert på Tor Åge Bringsværds svært kjente barnebøker om nettopp Karsten og Petra. Dette er den første filmen om disse to, og vi får her ta del i deres første møte. Den litt sjenerte Karsten skal begynne i barnehagen, og gruer seg. Første dagen treffer han den utadvendte jenta Petra, og dette blir starten på et godt og langt vennskap. Både Karsten og Petra har kosedyr som betyr veldig mye for dem. Petra klarer seg ikke uten Frøken Kanin, og Karsten må ha med seg Løveungen. Men så: etter ett barnehagebesøk på den lokale brannstasjonen blir Frøken Kanin borte.

Jeg minnes Tor Åge Bringsværds barnebøker om Karsten og Petra fra min egen barndom. De var koselige og gav et idyllisk bildet av livet som helhet. Likevel spinner historiene rundt hverdagslige ting, og derav også noen såre og vonde øyeblikk. Karsten, Petra og hele verdenen rundt disse to karakterene er svært godt bygd opp i bøkene. Dette fås også fram på en veldig god måte i filmen. Arne Lindtner Næss hadde regien for ”Karsten og Petra blir bestevenner”, og det merkes. Få i Norge har så gode evner, og så mye pågangsmot, når det kommer til nettopp denne type filmer. Barn og dyr er noe av det vanskeligste å arbeide med på film, men Lindtner Næss gjør nettopp det gang etter gang, og det med suksess. Hans tidligere arbeid med ”Olsenbanden jr.”-filmene og ”Venner for livet” er bare noe av det som beviser hvor god han er. Han er opptatt av detaljer, og i tillegg vil jeg anta at filmr som har barn og/eller dyr i såpass store roller, også krever en relativt stor dose med tålmodighet. Uansett: ”Karsten og Petra blir bestevenner” er en tvers igjennom god barnefilm. Barna som har de ledende rollene som Karsten og Petra imponerer. Man kan se en ærlighet hos dem skinner i gjennom på skjermen, og de mener virkelig det de gjør. Utrolig godt jobba! Filmen varer i litt over én time, og dette er akkurat passe for barna.

Som voksen seer blir man dratt med tilbake til barndommens univers, og det er ikke vanskelig å forestille seg hvordan de som er barn i dag lett kan drømme seg bort da de ser denne filmen. Her er det flust av solskinnsdager, morgenstunder med god tid og hygge med familie og venner. Alt i alt: en veldig koselig barnefilm som kan underholde både store og små. Arbeidet med neste film om Karsten og Petra, ”Karsten og Petra på vinterferie”, er allerede i gang. Regissøren er den samme, skuespillerne er de samme, og jeg kan ikke annet enn å se fram til den filmen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse