Annonse

Filminfo og video

Time of the Gypsies

Time of the Gypsies

Karakter

5 
Perhan er en fattig sigøynergutt som bor i en liten landsby i Jugoslavia sammen med sin snille og kjærlighetsfulle bestemor, sin late og relativt uimponerende onkel og den lamme lillesøsteren sin Danira. Begge foreldrene er døde. Han er vilt forelsket i nabojenta Azra, og har bestemt seg for at han skal gifte seg med henne en dag. I tillegg har han telekinetiske evner, evnen til å forflytte ting ved hjelp av tankene, noe som både imponerer og irriterer menneskene rundt ham. Den selvskrevne lederen i landsbyen er sigøynerkongen Ahmed, som for det meste av året er bortreist. En gang han er hjemme blir sønnen hans syk og ligger for døden, men Perhans bestemor redder ham med sine overnaturlige evner for healing. Som takk lover Ahmed å ta med seg Perhans lillesøster Danira til et sykehus i Ljubljana for at legene skal operere beina hennes og gjøre henne frisk. Perhan blir med på reisen for å passe på Danira, men blir i stedet lurt inn i et kriminelt liv av sigøynerkongen og hans bande. Etter hvert finner Perhan ut at det er flere løfter som er blitt brutt, og han synker dypere og dypere ned i gjørma til det hele får en nokså tragisk slutt.

Det er ikke alltid enkelt å si hva det er ved en film som gjør den bra. Er det stemningen? Dialogen? Skuespillerne? Regien? Time of the Gypsies er en slik film hvor det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva som appellerer og treffer ved den. Den er kitschy, som øst-euroepiske filmer fra denne perioden (1988) har en tendens til å være, men uten å bikke over i å bli harry eller flau. Melodramaet og sentimentaliteten er tvert imot rørende. Elvescenen, i første del av filmen, er spektakulær med fakler og flåter akkompagnert av vakker sigøynermusikk. Bruk og valg av musikk er forøvrig også noe av det som er med på å gjøre filmen så stemningsfull.

Skuespillerne i Time of the Gypsies er fantastiske. Davor Dujomovic, i rollen som Perhan, spiller med en varme og godhet som får oss til å hele tiden sympatisere med ham, og ønske at det skal gå godt for Perhan til slutt. Fortellingen føles original og autentisk. Tragedien og miseren som utspiller seg ettersom Perhan synker dypere og dypere ned og faller for innskytelsene av ondskap og utnyttelse rører og beveger, og den triste slutten er helt i tråd med resten av filmen og føles riktig. Time of the Gypsies er et nydelig stykke kunst.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse