Annonse

Filminfo og video

Hjertertt

Hjerterått

Karakter

4 
Anneli (Tuva Marie Høili Pettersen) flytter, nokså motvillig, fra Oslo til Kautokeino sammen med familien sin. Stefar Aslak (Mikkel Gaup) har arvet en veterinærpraksis etter en avdød slektning der, og skal ta over. Anneli finner seg først ikke så godt til rette, men blir etterhvert kjent med Isak (Gard Emil Elvenes) og blir av han og hans samiske familie introdusert for både reinkappløp og scooter-kjøring. Samfunnet i Kautokeino blir rammet av mystiske reindødsfall, som man først tror er forårsaket av ulver. Da det viser seg at det ikke er tilfellet, blir Isaks mor Elna (Inger Elin Utsi) arrestert, mistenkt for å ha drept sine egne rein for å få utbetalt erstatning. Barna finner imidlertid ut at det er noe som ikke stemmer med alt de voksne forteller dem, og går egenhendig inn for å løse saken.

Hjerterått er litt treg og kjedelig i starten. Det kunne nok hjulpet med en større dose action helt fra begynnelsen av for å holde på barnas oppmerksomhet. Men dette tar seg opp rundt episode 3, og herfra og ut er det mye spenning og dramatikk, og til og med nervepirrende for oss voksne. Scooterjakt, skumle menn og ulykker driver serien fremover, og barna sitter fjetret til skjermen for å få med seg alt. Litt vel overdramatisk og klisjéfylt med hyling og skriking blir det da Isaks mor blir arrestert, men i barne-og ungdomsserier er slik overtydelighet tilgitt.

Møtet med samisk kultur og de samiske menneskene er gjort med finesse og varme, og er befriende fritt for stereotypier. Serien kan nesten ses på som en slags moderne Ante, men uten det tydelige samfunnskritiske perspektivet. Her blir samene normalisert og avmystifisert: de samiske barna er som andre barn. Serien foregår med både samisk og norsk dialog, og samtidig med normaliseringen får vi også et fint innblikk i hva som er det spesielle ved denne kulturen: de flotte klesdraktene, reindrifta og språket blant annet. I tillegg skal produksjonen berømmes for å ha fått med nydelige oversiktsbilder fra Finnmarksvidda. Forhåpentligvis en god turistmagnet!

Av skuespillerne er det hovedrollen Tuva Marie Høili Pettersen som imponerer mest. Hun har en naturlighet i mimikk og en flyt i dialogen som langt overgår «veteraner» som Mikkel Gaup, som sliter med å høres ekte ut. Det er ingen som vil stille spørsmålstegn ved troverdigheten hennes. Også Gard Emil Elvenes gir karakteren Isak en blanding av sårbarhet og tøffhet som barn kan identifisere seg med. Evy Kasseth Røsten, i rollen som Annelis mor Karen, spiller med varme, og agerer en autentisk snill, tøff og innimellom redd mamma. Karakteren som treffer en mest er allikevel den påståtte noaiden Nils, spilt av Nils Utsi. En sjarmerende gammel mann som hjelper Anneli og Isak med alt trøbbelet de har rotet seg borti. Scenen hvor han sitter i den eldgamle gamma si foran en splitter ny Mac og spiller dataspill er ubetalelig.

Hjerterått har dramatikk ispedd en god dose hverdagslighet og innblikk i samisk kultur. Her er det barna som er helter, og voksne som står i veien og er dumme, noe som appellerer til unger. Serien har en enkel logikk, og er innimellom litt treg, men klarer å holde på sitt publikum. Her er det også barneskuespillerne som skinner, mens mange av de voksne sliter med å fremstå naturlige, og til tider høres ut som de leser opp fra en prompter. Serien vil passe best for de litt eldre barna, da den muligens er ørlite for skummel (det blir blant annet snakket om at skurkene vil drepe barn) for de aller minste. En solid gjennomføring.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse