Annonse

Filminfo og video

Bekas

Bekas

Karakter

4 
Zana (Zamand Taha) på 7 og Dana (Sarwar Fazil) på 10 er et brødrepar som bor på gaten i en liten by i Kurdistan, Irak på begynnelsen av 1990-tallet. Livet er ikke enkelt: foreldrene er døde, de har ingen penger, og veldig lite håp igjen der de står midt i Saddam Husseins undertrykking av det kurdiske folk. En dag klarer de å snike seg til en titt på en Supermann-film som går på den lokale kinoen, og bestemmer seg for å dra til det forgjettede landet «Amerika» for å bo sammen med Supermann, og for å overtale ham til å ta hevn på alle som noengang har behandlet dem dårlig. Brødrene setter i gang med å prøve å skaffe kart, penger, transport og pass, noe som skal vise seg alt annet enn enkelt. De kjøper et esel, som får navnet Michael Jackson, og legger i vei. På veien får de kontakt med både hjelpsomme folk og menneskesmuglere, og reisen ender ikke helt på den måten de hadde planlagt det.

Bekas er en langversjon av Karzan Kaders eksamensfilm fra 2010, og fungerer godt i de 90 minuttene den varer. Noen av poengene, som at guttene blir sett på som det laveste av det lave og kun har hverandre, hamres kanskje litt vel godt inn. Men bevares, historien er rørende og varm. Hva er det som treffer empatifølelsen vår mer enn barn som har det vanskelig? Filmen unngår å falle i klissete-og klisjéfylt-fella, fordi den veier opp all elendigheten med masse humor. Eselet, som navngis Michael Jackson og har et BMW-merke festet fast i seletøyet på panna, er kostelig, og også den barnlige naiviteten guttene har overfor hvor kort vei det er til Amerika og alle tingene Supermann kan hamle opp med for dem.

Bekas er en uomtvistelig sjarmerende film, mye på grunn av de to guttene som har hovedrollene. Zana, spilt av Zamand Taha, er en bestemt liten gutt, som i kombinasjon med sitt uskyldige og sukkersøte utseende, klarer å snike seg inn i hjertet ditt. Dette til tross for den noe enerverende skrike-måten han har lagt seg til å prate på, som strengt tatt ikke hadde vært nødvendig for å få gjennom hvilken type karakter denne gutten er. Samspillet mellom brødrene er fint, og det vises gang på gang hvor sterke bånd som finnes i brorskapet deres. Scenen hvor storebror Dana, spilt av Sarwar Fazil, tråkker på en landmine, og Zana nekter å flytte seg er hjerteskjærende og brutal.

Filmen viser en litt annen side av Irak og Midtøsten-området enn det vi er vant til. Selv om den er satt til å foregå mitt i Saddam-regimets klamme klo om den kurdiske befolkningen, er den ikke direkte politisk på noen måte. I stedet for å trekke opp store samfunnsmessige linjer og perspektiver, ser den på hvordan fattigdommen går ut over enkeltindividene, deres liv, håp, ønsker og drømmer. Det er den amerikanske drømmen sett fra hjemløse, kurdiske fattiggutters perspektiv.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse