Annonse

Filminfo og video

Lincoln

Lincoln

Karakter

4 
”Lincoln” er en amerikansk film fra 2012 regissert av Steven Spielberg. Filmen kan plasseres i sjangeren biografisk dramafilm, i og med at den følger de siste månedene av president Abraham Lincoln sitt liv. Vi som seere begynner å følge Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis) i januar 1865. Den amerikanske borgerkrigen herjer, og avskaffingen av slaveriet er en essensiell sak for Lincoln. Vi følger Lincoln gjennom mange politiske feider helt fram til attentatet i april 1865. Her er vi som seere flue på veggen under Abraham Lincolns politiske diskusjoner i offentligheten, men vi får også bli med bak de stengte dører hvor mesteparten av maktkampen finner sted. Også familiemannen, og da særlig ektemannen, Abraham Lincoln får vi stiftet bekjentskap med.

Man kan ikke si annet enn at denne filmen er elegant, stilig og godt gjennomført. Steven Spielberg er én av de største regissørene i vår samtid, og han skuffer på ingen måte. Han har tidligere bergtatt en hel generasjon med ”E.T.” og hans forrige film ”War Horse”, ble både Oscar- og Gloden Globe-nominert innen kategorien beste film. Også i ”Lincoln” understreker Spielberg sin sikkerhet og dyktighet som regissør. Det er ikke tvil om at det å skulle portrettere én av Amerikas mest kjente og betydningsfulle presidenter er en stor oppgave. Her er det mange fallgruver, men jeg vil si Spielberg har styrt unna de aller fleste.

Rolleprestasjonene i denne filmen er jevnt over storartet. Spesielt Daniel Day-Lewis imponerer med en stolt tolkning av Abraham Lincoln. Her er det gjort en god innsats av crewet bak med kostyme, sminke osv., men også selve tolkningen til Day-Lewis overbeviser og vel så det. Han får fram en president som var opptatt av sitt arbeid og ansvar, men viser også røversidene som elsket humor og gode historier.Denne filmen er estetisk sett også veldig stilsikker. Alt ser svært lekkert ut, og man blir veldig dratt med i filmen og dens tid. De der ute som er godt kjent med Amerikas presidenter, amerikansk historie, og da særlig den amerikanske borgerkrigen, vil nok kose seg veldig med å kunne se det hele iscenesatt i ”Lincoln”. De av oss som derimot har mindre bekjentskap til akkurat denne delen av historien, vil nok kunne dette av lasset litt for mange ganger i løpet av de nokså kompliserte politiske diskusjonene vi får ta del i. For de av oss som ikke vet altfor mye om disse faktiske hendelsene blir det litt for mange løse tråder, og litt uklare mål for karakterens handlinger. Men likevel: fordelen ved denne filmen er jo at man tross alt kan lære en hel del. Dette er helt klart en film som tar historien på alvor, og som prøver å gi oss som publikum mer enn bare underholdning. Her er det komikk og underholdningsverdi som dras inn i en alvorlige og virkelige hendelser som gir oss innsikt.

Alt i alt er dette en storfilm uten like. På mange måter liker jeg den, men for min del drøyes det hele litt for lenge. Filmen varer i cirka 2 timer og 30 minutter, og dette synes jeg blir litt for langtekkelig. Her kunne helt klart ting vært kuttet ut eller innstrammet for å gjøre det hele litt mer overkommelig.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse