Annonse

Filminfo og video

Gten Ragnarok

Gåten Ragnarok

Karakter

5 

Sigurd (Pål Sverre Hagen) er en arkeolog hvis interesse og hovedfokus kretser rundt Osebergskipet og myten om Ragnarok. Da kameraten Allan (Nicolai Cleve Brock) en kveld kommer innom og har med seg en sten dekket med hittil ukjente runer, bestemmer de seg for å dra for å løse gåten rundt Ragnarokk - verdens undergang. Sammen med Sigurds to barn (Maria Annette Tanderø Berglyd og Julian Podolski), Allans assistent (Sofia Hellin) og den skumle guiden (Bjørn Sundquist) drar de til Finnmark og inn på et avsperret område i ingenmanns land mellom Russland og Norge. Eventyret de seks begir seg ut på viser seg å bli langt mer skremmende og større enn de noen gang kunne drømme om.Gåten Ragnarok er en norsk action/eventyrfilm. På traileren lover den stor spenning med enkelte skumle scener. Jeg tok med meg to guttunger på 10 år for å se på denne. Ville filmen holde det omtale og trailere lovet?

Filmen har litt kjedelig og noe voksen start for enkelte barn (basert på svar fra barna jeg spurte etter filmen om hva de mente om den). Noen hadde også spurt om filmen bare skulle handle om to gubber som satt og leste på en stein. Men, det tok ikke lang tid før de forstod at slik var det ikke. For, plutselig var filmen i gang med storslagen natur og effektiv musikk, og fort nok kom spenningen som barna var ute etter. For, vi ble tatt med på et spennende eventyr med actionfyllte scener og det var flere ganger man kvapp i setene, enten man var voksen eller barn.Handlingen er spennende, og selv om jeg aner hva jeg har i vente, så holder filmen mål. Jeg skvetter et par ganger, og i enkelte scener sitter man ganske anspent i kinosetet, for selv om man vet det går bra (tror i alle fall det), så er spenningen stor. Og med en god dose passende musikk, lydeffekter og filming, så er dette absolutt bankers for meg, og også for de to jeg hadde med meg, dog den ene syntes det ble litt for skummelt noen ganger. Faktisk var det skumlere enn Hobitten og Ringenes Herre, i følge min sønn.

Det er i grunnen lite jeg kan trekke på i denne filmen, både når det kommer til skuespillere, filmatisering og manus. I tillegg er det et stort pluss at den også er tekstet. Enkelte scener er også et fantastisk skue på stort lerret og man innser at man i Norge har en fantastisk natur som man desverre ser for lite av.  Den har også gode dialoger med humor som går mer hjem hos det voksne publikum enn barna.Når det kommer til storyen og plottet, så synes jeg dette også fungerer bra. Jeg liker den twisten de har i denne filmen, og får det til å krible litt i de små grå, og lysten til å dra på Vikingeskipmuseet i Oslo er stor, for jeg blir faktisk revet med. For tenk så spennende det hadde vært om historien var slik som i filmen ...

Pål Sverre Hagen spiller rollen som Sigurd. Han gjør som han alltid gjør, en glimrende jobb og tolker karakteren sin ypperlig. Hagen er en fascinerende skuespiller, og jeg håper å få se enda mer av han i fremtiden, for han er absolutt dyktig. Allan spilles av Nicolai Cleve Brock. Han er også en god skuespiller, men jeg føler han ikke har den helt store dybden som jeg ser hos Hagen, og i denne rollen overbeviser han ikke nok for min del. Allans assisten Elisabeth spilles av svenske Sofia Hellin. Hun er imponerende i rollen selv om hennes dialoger ikke er så mange, så er hennes tilstedeverelse noe man merker og som absolutt er viktig. Godeste Bjørn Sundquist har rollen som den noe sære guiden som man aner enten er god eller ikke fullt så god. Det er ikke mye man kan si om Sundquist som ikke alt er sagt. For min del er det synd hans rolle her ikke var større med tanke på hvor dyktig skuespiller han er. Barna Ragnhild og Brage spilles av Maria Annette Tanderø Berglyd og Julian Podolski. Først nevnte spilte Anne i filmen Jørgen+Anne=Sant. Hun har absolutt potensiale, og tolker rollen som den noe veslevoksne og skuffede Ragnhild godt. For Julian Podolski er dette første filmen, og han er absolutt dyktig. Man skal ikke se bort fra at vi blir å se han flere ganger i norske filmer for barn og unge.

Summa sumarum er dette en film man absolutt bør få med seg. Ta med ungene nå i høstferien og se den. Ha bare i minnet at 11-års grensen er der for en grunn. Filmen har scener som kan være veldig skremmende for barn.
 

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse