Annonse
Victoria

Karakter

4 
De aller fleste kjenner vel til Knut Hamsuns store kjærlighetsroman, ”Victoria”, fra 1898, og det er nettopp den romanen denne filmen baserer seg på. Vi blir kjent med møllersønnen Johannes (Jakob Oftebro). Helt fra han er en relativt ung gutt, må han slite med sin gryende forelskelse og begeistring for rikmannsdatteren Victoria (Iben Akerlie). Johannes og Victoria sine veier krysses stadig, men da gjerne i den form at Johannes eller hans far utfører tjenester for Victorias familie. Victoria har også alltid fattet interesse for den fattige Johannes, som etter hvert blir en nokså kjent forfatter, men i tidens ånd sømmer det seg ikke at rikmannsdatteren skal være sammen med møllersønnen. I stedet er det bestemt at Victoria skal gifte seg med den svenske, og rike, løytnanten Otto (Bill Skarsgård).

Det kan vel ikke sies noe i mot at ”Victoria” er en nokså ulykkelig kjærlighetshistorie. Dette kommer sterkt og godt fram i filmen, men likevel er det noe som mangler. Vi får ta del i Johannes sine sterke følelser for Victoria, og Victorias gjensidige følelser som trenger på. I flere scener får vi også se hvordan Victoria misliker Otto ganske sterkt, og at hun til tider også tar Johannes sitt parti. Nettopp disse små handlingene kommer godt fram i filmen, og bringer fram underliggende budskap, akkurat slik det bør være når man baserer seg på et litterært verk.

Iben Akerlie, som spiller Victoria, har tidligere hatt ett par småroller i norsk film, men dette er den virkelig store rollen hennes, og blir også omtalt som hennes filmdebut. Akerlie kan sine ting, og etter min mening gjør hun en passende figur som Victoria. Dialogen er til tider stiv og unaturlig, men dette er en gjenganger gjennom store deler av filmen, og dreier seg ikke kun om Akerlie sine prestasjoner. En skuespiller som virkelig utmerker seg i denne filmen, er Fridtjov Såheim. Han har rollen som Victorias festglade far, som til stadig får i seg litt for mye alkohol, roper litt for høyt, og er litt for entusiastisk da Victoria følger hans planer. Det er ikke uten grunn at Fridtjov Såheim stakk av med Amanda-prisen for beste birolle for nettopp denne rolletolkningen.

Også tidligere har Hamsuns svært så kjente roman blitt filmatisert, men ikke i norsk sammenheng. Torun Lian har hatt både hatt manus og regi på ”Victoria, og har gjort en solid jobb med resten av teamet, men som sagt tidligere: dialogen kan til tider bli litt for unaturlig. Alt i alt er dette en ålreit film å se, men den mangler det lille ekstra for å bli 100%. Dette minner meg litt for mye om slik norsk film var for ett par tiår siden. Det er klart at når Hamsuns poetiske fortellinger skal føres over til lerretet, så er vel nettopp det å få det til å fremstå som naturlig i 2013 en stor utfordring. Verdt å se, men kunne vært enda bedre.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse