Annonse

Filminfo og video

Julekongen

Julekongen

Karakter

6 
Jeg blir nesten nødt til å åpne denne anmeldelsen med å si at dette er fantastisk, denne julekalenderen er akkurat sånn som en julekalender bør og skal være, men som vi dessverre mangler stort sett hver eneste desember. Heldigvis fikk NRK snudd dette i fjor, og jeg håper de har planer om å produsere flere julekalendere av dette slaget.

Kort fortalt så handler serien om en ung gutt og hans familie. Han heter Kevin, har en lillesøster som er overbevist om at hun er prinsesse, to eldre tvillingsøstre som er ganske selvopptatte og til tider irriterende. Moren er politibetjent, og ganske ivrig i tjenesten, faren derimot er en jordnær og rolig type som drukner i papirarbeid. Kevin har mye å stri med, både på hjemmefronten og på skolebenken. Klassekameraten Peder gjør ikke Kevins tilværelse direkte enkel. Kevin finner en inngang til en hemmelig verden der de han møter ikke har feira jul på lenge, noen av dem har aldri feira jul i det hele tatt. Juleserien bobler over med mer handling, masse tematikk og god stemning - men dette bør oppleves istedenfor å leses om.

Serien ser på jula med et litt annet blikk enn det vi er vandt til, og med mye bredere vinkel  - noe jeg syns er viktig, nødvendig og fantastisk at endelig blir gjort. Julen har flere sider, og selv om julekalendere bør skape glede og god stemning, bør de også ha fokus på de som kanskje ikke har det så bra i jula, de som ikke gleder seg, og andre vanskeligheter i forbindelse med høytiden. Serien handler ikke bare om jul, den handler også om familie, vennskap og kjærlighet.

Personlig syns hvert fall jeg det er utrolig fint med en julekalender som ikke bare handler om nisser, og at man gleder seg til julaften. Jeg syns det er mye mer engasjerende å ta del i problematikken som blir belyst i denne serien. Til eksempel er mobbing og hvordan det kan oppleves en av de mange temaene som belyses.Hovedkarakteren Kevin er utrolig sjarmerende, og Vetle Qvenild Werring gjør en helt fantastisk jobb i rollen. De andre unge skuespillerne gjør også en glimrende jobb. Det er selvsagt noen man merker at er litt ferske, men det skulle bare mangle – og dessuten er det nesten bare mer sjarmerende med tanke på at det er en julekalender. Robert Stoltenberg er også å se på skjermen, både jobben han gjør og karakteren hans skaper latter, glede og tommel opp fra min side. Serien er regissert av Thale Persen.

Det er helt tydelig at det ligger et godt manus i bunn her, serien hadde ikke vært så god uten. Manuset er det Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad som står for. Mitt juleønske er at de fortsetter å skrive manus til flere julekalendere, for dette kan de. Til tider får jeg rett og slett de samme følelsene og stemningen som jeg en gang fikk av Narnia. Om ikke forfatterne selv har vært inspirerte av Narnia, så ser i hvert fall jeg en aldri så liten kobling.

Den største forskjellen på denne julekalenderen og de vi har sett tidligere, er at denne serien faktisk bygger på en god historie, i tillegg er alle de viktige fortellerteknikkene anvendt, og det på en formidabel måte. Endelig en julekalender som ikke bare dreier seg om nisser, men som også har noe å fortelle, noe å formidle. Jeg klapper i hendene mine, og selv om jeg vet at NRK i år er tilbake til Jul i svingen, så håper jeg de fortsetter i denne retningen, Julekongen-retningen, til neste år igjen.

Julekongen vil jeg helt klart anbefale å ha på Blu-Ray. Med sylskarpt bilde og enorm lyd så er det umulig å ikke sitte igjen med en god julestemning etter å ha sett denne serien. Selv om serien i seg selv er det viktige, så kan bra alltid bli bedre med god kvalitet.Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse