Annonse

Filminfo og video

Giganten

Giganten

Karakter

4 
I ”Giganten” følger vi flere generasjoner med landeiere i Texas. Til å begynne med følger vi hvordan Leslie (Elizabeth Taylor) og Jordan (Rock Hudson) møtes og blir gift. Vi følger både deres oppturer og nedturer i ekteskapet, utfordringer med Texaslivet også videre. For eksempel møter Leslie utfordringer med sin svigerinne som liker å styre farmen i Texas.

Etter hvert får vi følge både Leslie og Jordans barn og barnebarn, og familielivets mange gleder og utfordringer. Helt fra begynnelsen av ekteskapet må Leslie og Jordan forholde seg til Jett (James Dean). Jett er en hardtarbeidende og fattig gårdsgutt på Jordan sin kvegfarm. Jordan ser ned på Jett, og har ikke noe til overs for han. Jett er ikke særlig begeistret for Jordan på grunn av dette, men Jett og Leslie finner tonen. Jett er tydelig forelsket i Leslie, og det virker som om Leslie har forståelse for Jett, og setter pris på hans selskap. Dette gjør ikke akkurat Jordan noe mer begeistret for Jett. Da Jordan sin søster dør, arver Jett ett jordstykke, og han finner olje. Dette blir virkelig et vendepunkt i filmen. Jett vil en gang for alle nyte at han har overtaket. Jordan vil prøve å fortsette med den tradisjonelle kvegdriften, men må etter hvert innse at oljebransjen har mer å tilby. Jett blir nå en velstående mann, og en av Leslie og Jordans døtre har ett litt for godt øye til den aldrende Jett. Innviklingene er rett og slett mange.”Giganten” er en film fra 1956 og er én av de tre virkelig store filmene James Dean rakk å være med i før han døde i en alder av 24 år. Både denne filmen, og de to andre som James Dean spilte større roller i, ”Øst for Eden” og ”Rotløs ungdom” har høstet mye oppmerksomhet. Etter sin død ble James Dean på sett og vis en legende, og ”Giganten” var hans siste film.

Til å begynne med er filmen litt langtekkelig for min del, men mot slutten synes jeg ”Giganten” virkelig tar seg opp. Da vi begynner å følge Leslie og Jordans barn og barnebarn, synes jeg det blir interessant. Hele filmen varer i omkring tre timer, og kunne nok til fordel vært nedkortet litt. Men samtidig: den siste halvdelen er veldig interessant og spennende å følge, og derav er det vel heller, etter min mening, filmens handlingsdisposisjon som burde vært noe revurdert. Men siste halvdel av filmen er en fornøyelig opplevelse. Da skjer det mye, filmen og karakterene utvikler seg, og det er i stor grad framdrift.

Viktigst av alt, i tillegg til handling og framdrift i denne filmen, er vel kanskje alle emnene som blir tatt opp. Denne filmen har helt klart et samfunnsperspektiv hvor kvinnenes posisjon i hjemmet, foreldrenes makt over barna, videreføring av tradisjoner, forskjell mellom fattig og rik, forskjell mellom gode og onde og forskjell mellom ulike raser bare er noen av de vanskelige emnene som får plass i filmen.

Oppsummerende vil jeg si at dette helt klart er en film man bør få med seg. Innledningsvis må man ha litt tålmodighet, og ha i bakhodet at denne filmen er fra 50-tallet, men det er en viktig del av filmhistorien, og det hele blir ekstra spesielt i og med at dette ble James Dean sin siste spillefilm.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse