Annonse
Monsteruniversitetet

Karakter

4 
Dette er film nummer to om monstrene Mike og Sully, men på tidslinja kommer denne filmen før den første filmen. For å oppklare i forvirringen: Monsteruniversitetet tar for seg hvordan Mike og Sully endte opp på Monsterbedriften, som er den første filmen vi så med han grønne, runde med ett øye og han store blå.

I Monsteruniversitet blir vi introdusert for det første møtet mellom Mike og Sully, og det er ganske annerledes enn hva man kanskje skulle tro. Videre følger vi med på hvordan deres vennskap utvikler seg fra så å si ikke-eksisterende til at de plutselig er som skapt for hverandre. De utfyller hverandre, og trenger hverandre.

Filmen er proppet full med klisjeer, men det fungerer, dessuten er disse klisjeene viktige, og nærmest nødvendige når det kommer til barnefilmer. Altså et godt virkemiddel i denne sammenhengen. Det er for øvrig mye lettere å ”kjøpe” disse klisjeene når det er snakk om en animasjonsfilm.

I begynnelsen av filmen virker det nesten som om Disney har kopiert en hvilken som helst tenåringsfilm/collage-film, og byttet ut mennesker med monsterfigurer. Heldigvis reddes dette inntrykket av slutten på filmen. Også er jo monstrene mer sjarmerende enn mennesker noen gang kan bli. Stemmene i filmen er ekstraordinære, jeg vil si det er en gjennomført film alt i alt.

Både handlingen og karakterene kan til tider virke litt enkelt oppfunnet, og det er mer enn en gang i løpet av filmen jeg føler det ligner på noe jeg har sett før. Dette inntrykket reddes til dels av at man liker karakterene, og som nevnt over så reddes handlingen lengre ut i filmen. Oppfølgeren klarer ikke å slå Monsterbedriften, men det er absolutt et godt forsøk. Det skulle uansett godt gjøres å slå den første filmen, da den var veldig overraskende og nyskapende for sin tid.

Ekstramaterialet er ikke veldig overbevisende på noen måte. Vi blir servert en for så vidt søt og sjarmerende melodi og tilhørende paraplyanimasjon, ikke noe mer enn en søt, og behagelig ”skjermsparer” å hvile øynene på.

Dette er helt klart en god barnefilm, i tillegg til at det er en film som fenger oss voksne. Den inneholder en (fin) moral som kanskje er litt uten om det vanlige, og filmen har mange gode poenger. Selv om det er en god del stereotypiske karakterer og monstre, så har Disney Pixar likevel klart å få til en ekstra sjarmerende vri. Alt dette toppes med mange kjappe og morsomme kommentarer og dialoger, og filmen beveger seg raskt – man rekker ikke kjede seg. Jeg falt for Monsterbedriften da den kom, og syns så absolutt at dette er en grei oppfølger. Jeg legger ikke skjul på at Monsterbedriften var en del hakk bedre, likevel er det verdt å få med seg Monsteruniversitet.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse