Annonse

Filminfo og video

Rotls Ungdom

Rotløs ungdom

Karakter

6 
”Rotløs ungdom” (1955), eller originaltittelen ”Rebel without a cause” som mange sikkert kjenner den under, handler om Jim Stark (James Dean) sin tilpasning i en ny by. Han er ung, familien har flyttet til ett nytt sted, og det er ikke bare lett å skulle bli kjent med de jevnaldrende. Jim er en noe problematisk unggutt som havner i trøbbel med blant annet politiet. Idet filmen starter havner Jim i fyllearrest. Han har drukket altfor mye, selv om det er skoledag dagen etter. Videre følger vi Jim både hjemme med foreldrene, på skolen og blant en gjeng han prøver å bli kjent med. Han får et spesielt godt forhold til jenta Judy (Natalie Wood). Filmen skildrer rett og slett ungdomstid på både godt og vondt. Kriminalitet i dette miljøet står også sentralt, samtidig som kjærlighet, venner, det å finne seg sjæl og sin egen plass og det å bli voksen også er viktige temaer.Denne filmen kan helt klart anses som en klassiker, eller en kultfilm. Det er i denne filmen vi får se det velkjente bildet fra filmhistorien; James Dean i en rød jakke og med en røyk i munnviken. ”Rotløs ungdom” var ikonet James Dean sitt gjennombrudd, men i tillegg var det en film som la nye føringer for fiksjonsfilm med og for ungdom. Jeg mener man for eksempel kan se at ”Grease”, som ble laget over 20 år senere, bærer preg av ”Rotløs ungdom” og dens måte å beskrive, fortelle og bygge opp en historie om ungdom og deres gleder og problemer.

”Rotløs ungdom” var også nyskapende i sin tid med det at den viste hvordan ting som ser bra ut, kanskje ikke var så bra likevel. Den viser hvordan relativt rike kjernefamilier, kan skjule store problemer og vanskeligheter. Folks oppbygning av en fasade utad, som i stor grad eksisterer også den dag i dag, og kanskje i større grad i dag med alle sosiale medier, er viktig i denne filmen. Tiden som beskrives er en slags brytningstid for hovedkarakterene, ettersom de er i tenårene, men det er også en brytningstid for samfunnet og deres oppfatning av den yngre garde på det generelle plan. Denne epoken var en start for begrep som ungdom og ungdomstid. Denne ventetiden mellom barn og voksen ble noe stort og viktig, og de unge skulle ha sin egen klesstil, egen musikk osv., osv..
Dette er en film som er svært god på mange områder. Skuespillerne imponerer foran kamera. Spesielt mot slutten av filmen, da ting har begynt å snøre seg sammen rundt Jim, imponerer James Dean stort med sin rolletolkning. Visuelt sett gir denne blu-rayen ett nokså fullkomment inntrykk med tanke på filmens produksjonsår. I tillegg har blu-rayen en del bonusmateriale som kan være verdt å få med seg. Alt i alt: dette er en god filmopplevelse på alle plan, og en svært viktig del av filmhistorien. Bør sees!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse