Annonse

Filminfo og video

st for Eden

Øst for Eden

Karakter

5 
”Øst for Eden” (1955) er basert på John Steinbecks roman med samme navn. Sammen med ”Giganten” og ”Rotløs ungdom” er dette James Dean sine tre store spillefilmer. Igjen har Dean rollen som den noe ensomme og egenrådige karakteren. Denne gangen spiller James Dean unggutten Cal. Han bor sammen med faren (Raymond Massey) og broren Aron (Richard Davalos). Cal sliter med følelsen av at faren favoriserer broren, og dette gjør livet hans en smule vanskelig. I tillegg har han begynt å grave i noen av farens hemmeligheter. Arons kjæreste, Abra (Julie Harris), er til å begynne med en smule redd for Cal. Hun forstår seg ikke helt på han, og skjønner ikke motivasjonen for hans handlinger. Utover i filmen endrer Cal seg, han normaliseres på sett og vis, og forholdet til faren blir bedret. Dette gjør så han distanseres fra Aron, men kommer nærmere Abra. Hendelsene blir mange, og det hele blir veldig spennende.

Som nevnt spiller James Dean en outsider også i denne filmen. Som i så mange andre av hans roller er det som en noe rebelsk og opprørsk side vi får se, og Dean imponerer. Også her, som i ”Rotløs ungdom”, får vi følge en slags søken etter egen identitet og lignende. Alle de tre filmene Dean rakk å delta i før sin unge død, ble utgitt i 1955 og 1956, men ”Øst for Eden” var da hans virkelig store filmdebut på lerretet, før ”Rotløs ungdom” kom ut samme året. Men det er ikke bare Dean sin rolleprestasjon som er god. Også Richard Davalos, som spiller Aron, og Julie Harris, som spiller Abra, viser gode skuespillerevner. Begge disse to karakterene utvikler seg i stor grad i løpet av filmen, og mellom Aron og Cal oppstår det en slags brødrekamp. Mot slutten av filmen er Aron såpass langt nede, og da er det nesten som om Aron blir slik Cal var på starten av filmen. Abra viser først avsky og redsel overfor Cal, men etter hvert endrer dette seg. Også dette er en spennende utvikling å følge, og Julie Harris klarer å få frem forandringen på glitrende vis.Filmen forteller en historie om mellommenneskelige konflikter, menneskers utvikling og mennesker evne til å føle misunnelse og sjalusi. Cal kan både virke gal og arbeidsom om hverandre, og etter hvert som vi følger han, forstår vi hvorfor han gjør som han gjør. Cal er en karakter vi får medfølelse med, og som vi på sett og vis heier litt på gjennom hele filmen. I tillegg til å handle om både indre og ytre drama hos karakterene vi møter, tar også ”Øst for Eden” opp ett viktig tema i samfunnet som helhet. Handlingen spiller seg ut under blant annet første verdenskrig, og folks holdninger til dette er spredd. Vi får se hvordan noen gjerne vil bli med i de militære styrkene, mens andre vegrer seg, og er sterkt i mot militært arbeid. I tillegg får vi også føle på rasehatet som kan oppstå når forskjellige land kjemper mot hverandre i en krig.

Alt i alt er dette en film jeg likte godt. Akkurat som de to andre klassikerne med James Dean, er dette en film som imponerer meg i forhold til tiden den er laget i, og filmen tar opp temaer som på mange måter er like aktuelle i dag. ”Øst for Eden” tar opp sterke og viktige temaer, men inneholder også humor og sjarm. Helt klart en film som anbefales.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse