Annonse
”Det er ikke bare morderen som lyver” (2012) er en svensk film basert på Maria Lang sin første kriminalroman med Puck Ekstedt, Einar Bure og politiinspektør Christer Wijk som hovedpersoner. Det har blitt laget seks filmatiseringer som baserer seg på noen av disse bøkene, og dette er den første. Bøkene har Sverige rundt 1950-tallet/1960-tallet som bakteppe, og det har også filmene.

I ”Det er ikke bare morderen som lyver” blir Puck (Tuva Novotny) invitert med til midtsommerfeiring på ett ensomt sommersted i skjærgården. Det er Pucks veileder på universitet som ber henne med, og da hun får høre at Einar Bure (Linus Wahlgren) er én av de andre gjestene, takker hun ja til å bli med. Puck og Einar har nemlig hatt ett hemmelig forhold, men det virker ikke som de helt vet hva som blir deres neste steg. Det blir god mat, godt drikke, sommerstemning og ett livlig selskap med visse gnisninger innad i gruppen mennesker som er med. Det er også tydelig at flere av menneskene som er med her har en fortid sammen, og at følelser blusser opp for noen. Plutselig finner Puck én av de andre kvinnelige gjestene myrdet. Einar tilkaller sin venn, politiinspektøren Christer Wijk (Ola Rapace), men da Christer kommer er liket forsvunnet. Øyas eneste båt forsvinner også, og slik mister de all kontakt med omverdenen. De er fanget på øya, og én av gjestene er morderen. Men hvem?

Filmen er, som sagt, basert på kriminalromaner. Men dette er ikke noen hardbarka kriminalfilm, det vil jeg ikke si. I tillegg til å ha et gjennomgående mysterie som skal løses, omhandler også filmen i stor grad mellommenneskelige funksjoner og lignende. Både Puck og Einar er mennesker som er opptatt av akademisk utdanning, filosofiske spørsmål også videre. Nettopp dette blir utgangspunkt for ett samfunnsviktig spørsmål, spesielt med tanke på at filmen skildrer 60-tallet. Puck vil gjerne gjøre seg ferdig med en god og viktig utdannelse, og ikke minst er hun opptatt av å skulle bruke denne utdannelsen til noe fornuftig. Hun vil arbeide, og kan absolutt ikke tenke seg å bli hjemmeværende husmor.

De tre hovedrolleinnehaverne gjør en god jobb. Det er ålreit å se Ola Rapace som den litt rolige, smarte mannen med en god stilling innenfor arbeidslivet, men uten noe fast følge. Nybarbert, med mørkt hår, dress, og gjerne en hatt, minner han i flere scener litt om Don Draper fra ”Mad Men”.  Etter å ha sett Tuva Novotny prestert godt som nordmann i den norske TV-serien ”Dag”, er det også veldig ålreit å se henne i denne svenske filmen, omringet av svensk skjærgård. Og nettopp den svenske skjærgårdsfølelsen får filmen godt fram. Det er midtsommer, musikk, fest og feiring. Så brytes det hele opp av mord. I tillegg innehar filmen en rekke frampek. Mange ting som blir sagt, hendelser som utspiller seg eller andre hint viser frem mot noe som skjer senere, og som får stor betydning for filmens utvikling. Visuelt sett er filmen god, og man finner mange flotte bilder. I tillegg overbeviser den om å finne sted for noen tiår tilbake. Stilig!

Dette er en film som er gjennomsnittlig og vel så det. Den store spenningen og thriller-følelsen uteblir, og det er vel dette som trekker litt ned for filmen for min del. Men den tar for seg samfunnsmessige og mellommenneskelige problemer, samtidig som et mysterium rulles opp, selv om det ikke er den store krimspenningen som i for eksempel ”Broen”. Jevnt over er det god framdrift, og gode skuespillerprestasjoner. Det eneste jeg undrer litt over, er hvordan flere og flere på øya blir funnet drept, samtidig som mange av de andre karakterene forholder seg relativt normalt og uberørt til dette. Det blir litt unaturlig og spesielt, men ellers: en god historie.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse