Annonse
Liljekonvall er hvit som sne

Karakter

4 
”Liljekonvall er hvit som sne” er den andre filmen om Puck (Tuva Novotny), Einar Bure, kalt Eje (Linus Wahlgren) og Christer Wijk (Ola Rapace). Denne gangen drar Puck og Eje til Ejes hjemsted, småbyen Skoga. En venninne av Eje skal gifte seg, og Puck og Eje, som nå offisielt har blitt ett par, og som også snart er gifteklare, skal være bryllupsgjester. Bruden er også venninne av Christer, for sånn er det jo i småbyer som Skoga; alle kjenner alle. Bruden dukker ikke opp i bryllupet, og ingen har sett henne siden dagen før da hun skulle inspisere brudebuketten sin med liljekonvaller. Hun er sporløst forsvunnet inntil hun dukker opp igjen død med en bukett liljekonvaller i hånden. Ting snører seg sammen, og alle våre tre hovedpersoner blir mer eller mindre engasjert i å finne ut hvem som har skylden for brudens død. Handlingen finner fortsatt sted på 50-tallet.

I denne filmen blir vi enda bedre kjent med karakterene som Maria Lang skapte i sine kriminalromaner. Vi får komme nærmere inn på ungkaren Christer, og ikke minst hans mor. Han er sjarmerende, litt mystisk og stilig, og burde være et kupp for damene på mange måter. Likevel blir det med romansene. Enn så lenge i alle fall. Puck og Eje kommer styrket som ett par, og fungerer som en slags kontrast til Christer. Christer har vel nesten hele tiden hatt ett godt øye til Puck, og Puck ser ut til å synes at Christer er en ålreit type også. Men begge vet at Eje er Pucks utvalgte, og dette har også Eje gjort tydelig overfor Christer, som tross alt er hans bestekompis. Men likevel blir sjalusi ett viktig tema i ”Liljekonvall er hvit som sne”. Både i mordet som har skjedd med bruden, og i forholdet mellom Puck og Eje blir sjalusi sentralt. Eje er ikke så engasjert i oppklaringen av dette mordet, mens Puck gjerne vil følge med Christer og hans steg i etterforskningen. Pucks store interesse for dette, i forhold til Eje og de fleste andre, dreier seg vel om at Puck sin hovedoppgave dreier seg om kriminalromaner. Altså prøver hun å bruke det hun har analysert i fiksjonens verden, for å løse mysterier, og da gjerne på ett psykologisk plan.Det samfunnsmessige aspektet blir enda større i denne andre filmen enn i den første, ”Det er ikke bare morderen som lyver”. Puck er redd for å miste seg selv, miste sin identitet, sitt liv og sitt arbeid hvis hun gifter seg med Eje. Hun vil bruke sin kunnskap og utdanning til å arbeide med noe hun interesserer seg for. Hun vil arbeide utenfor hjemmet, og ikke være husmor. Men etter samtaler med andre kvinner, som blant annet Christers mor, og vurderinger hun gjør ut i fra samfunnets standard på denne tiden, blir hun i tvil. Hun tviler på om ekteskap med Eje og livet hun vil leve kan være forenelig. Hun tenker at ved å bli fru Bure vil alt annet smuldre opp. Slik må Puck og Eje ta noen avgjørelser sammen, og vurdere om de er klare for ekteskapet på den gamle og tradisjonelle måten, eller kan de ha ett ekteskap og være moderne mennesker, slik at både hustru og ektemann og realisere seg selv.

Hendelsesforløpet og avsløringene i denne filmen er bedre og mer velkomponert enn i den første. Den helt store spenningstoppen lar, igjen, vente på seg, men likevel liker jeg det jeg ser. Karakterene tolkes bra, tiden som skildres ser flott ut på skjermen; sterk film visuelt sett, med andre ord. Også svensk sommeridyll, småbyens fordeler og ulemper, og den klassiske småbysladderen er aktuelle emner som tas opp. Alt i alt en ålreit og underholdende film.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse