Annonse

Filminfo og video

Ender's Game

Enders game

Karakter

4 

Formikene, en utenomjordisk rase, forsøker angripe jorden, men jorden slår tilbake. Det foregår en datakontrollert kamp, og menneskene bruker ungdom som sine krigere. Dette fordi ungdom er i stand til å ta tøffe og strategiske avgjørelser raskere enn hva voksne klarer. Kamptreningen foregår via datasimulering, noe som også gjør ungdommen bedre egnet enn de voksne.

En av disse ungdommene er Ender Wiggins (Asa Butterfield). Han blir rekruttert av Oberst Graff (Harrison Ford), og vi følger hans militære bane, fra rekrutteringen til en kamp i verdensrommet. En kamp som blir annerledes enn hva han hadde forestilt seg. Vi følger mye av hans tanker, både de som er egenstyrt og de som er styrt av andre.

I starten fant jeg filmen ganske kjedelig, men etter en 40-minutters tid tok den seg opp, og jeg begynte se det interessante i hvordan treningen av ungdommene foregikk. Det er ganske fascinerende å se hvordan de psykologiske aspekter brukes innen strategi og spesielt innen lederskap. Og det gjorde filmen absolutt mye bedre. 

Det visuelle i filmen er også veldig bra. Det er enkelte scener som virkelig er spektakulære og en fryd for øyet. 

Når det kommer til skuespillerprestasjonene, må jeg si jeg ble litt skuffet av Harrison Ford. Jeg er vant til at han bærer sine roller så mye bedre enn dette, men, selv om hans tolkning av rollen er svak, så fungerer det greit. Mer imponert er jeg av Asa Butterfield i rollen som Ender. Han har jo tidligere vist at han mestrer skuespillerrollen, bl.annet i Gutten med stripete pysjamas, og senere i rollen som Hugo i filmen med samme navn. Jeg synes han spiller overbevisende. Viola Davis spiller rollen som major Anderson. Jeg har sett henne i et par roller tidligere (Barnepiken og Prisoners bl.annet), og for meg er hun ganske intetsigende. Hun bare er der, uten å gjøre noe mer ut av seg. Vi møter også Ben Kingsley i rollen som Mazer Rackman. Det er ikke store rollen han har, men jeg nyter hvert sekund han er med. Ellers på rollelisten finner vi bl.annet Abigail Breslin, Hailee Steinfeld og Moises Arias.

Filmen er basert på en av bøkene til Orson Scott Card (som også er en av produsentene). Den skal visst være anbefalt lesning i US Marine Corps pga. den tematikk som er rundt strategitenkning og lederskap. Det er Gavin Hood (X-men Origins: Wolverine) som står for regien. Med seg har han forfatteren av boka.

Lyd og bilde på denne Blu-rayen er veldig bra, og gjør seg godt på en stor skjerm. Lydsporet er bra nok slik at man ikke trenger skru for mye på volumknappen, men i enkelte scener gjør det seg godt med litt høyere lyd.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse