Annonse

Filminfo og video

12 Edsvorne Menn

12 Edsvorne menn

Karakter

5 

11 av juryens medlemmer stemmer for at den mistenkte gutten er skyldig, men ett medlem (Henry Fonda) stemmer i mot. Han forsøker å overbevise de andre medlemmene av juryen om å la tvilen falle den tiltalte til gode. De 11 andre står fast ved at gutten har drept sin far, alle beviser peker i den retningen. 

Det at et medlem mener gutten ikke er skyldig i drap på sin far, skaper til tider store diskusjoner om gutten er skyldig eller ikke. Det viser seg etter hvert at enkelte jurymedlemmer baserer sin mening på fordommer de har mot kriminelt belastede ungdom. En etter en begynner juryens medlemmer å tvile på om gutten er skyldig allikevel, og alle vitneforklaringer og scenarioer gåes gjennom flere ganger. 

Filmen er velspilt og manus er i grunnen genialt. Enkelt men samtidig komplisert. Det er fascinerende å se hvordan jurymedlemmene en etter en begynner tenke gjennom ting, og hva som gjør at de endrer mening.

Denne filmen er fra 1957 og er regissør Sidney Lumet sin debutfilm. Den er basert på et fjernsynsteaterstykke fra 1954. i 1997 ble den filmatisert på nytt, men da kun som en tv-film, så den ble ikke viet så alt for mye oppmerksomhet. Noe man ikke kan si om orginalen. Den har høstet 13 priser og ble nominert til ytterligere 6. I 2007 ble filmen funnet viktig nok til å bli bevart i USAs Library of Congress sitt National Film Registry. Til tross for alle gode kritikker som filmen høstet, ble den ikke så alt for populær på kino, noe man tror kan komme av at den er i svart/hvitt.

12 skuespillere er med i denne filmen, hvor nesten alt foregår i juryrommet. Den mest kjente av skuespillerene er vel Henry Fonda som har spilti i omrking 90 filmer. Men, det var først i 1982 (samme år som han døde) at han fikk Oscar. Da for sin rolle i Sensommer. Lee J.Cobb er mest kjent for sine roller i Storbyhavnen og Exorcisten, i tillegg til da i denne filmen. Jack Klugman er kanskje mest kjent for sin rolle som rettsmedisineren Quincy i serien med samme navn. De ni andre skuespillerene er i mer eller mindre grad kjente for enkelte roller i filmer og teateroppsetninger. 

Lyd og bild på denne Blu-ray discen er helt greit, men filmen er ikke pusset opp, så bildet er kornete. Lyden er helt kurant.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse