Annonse

Det Gylne Kompass er første bok i Pullmans serie Den Mørke Materien. Denne boken introduserer deg til en verden parallell med vår egen, et sted der mennesker er omgitt av sin sjel i form av daimoner, dyrelignende skapninger som går ved siden av sine mennesker. Ideen om at vi har vår sjel på siden av oss på denne måten, er for all del mye mer tiltalende og lekende enn at det er noe søkt inni oss, som vi aldri får kontakt med før vi dør og forsvinner til hvor enn det er meningen at sjelen skal ta veien.

Når menneskene er unge skifter stadig daimonene form og får ikke den endelig formen før de når tenårene. Når de når tenårene blir de også mer mottakelig for Støv, det som binder alle vesener, planeter og parallelle verdener sammen. Men Støv er et tankesett som det konservative presteskapet er imot, for dette bestrider flere hundre års lære. Når Lyras Onkel, Lord Asriel, bestemmer seg for å gå Støvet i sømmene, starter den historien som bringer Lyra ut på et eventyr av ekstrem stor betydning.

Boka utfordrer ikke bare ideen om sjeler, om liv «der ute» og samfunnsstrukturer, men også måten vi tenker. Presteskapet representerer det Totalitære, det stagnerende lederskap som bare er interessert i en ting, nemlig å bevare sin måte å tenke på, sin måte å tro på og sin maktposisjon. Vi tror kanskje at vi, her i Norge, har et mye sunnere forhold til religion, men det hadde ikke vært så voldsomt fritt her heller, hvis kirken hadde hatt like mye makt og innflytelse som i for eksempel mange araberland. Trossamfunn står ikke for fremgang, for utvikling er stikk i strid med de konservatives ønsker. En kirke ønsker tradisjonelt ikke forandring, den ønsker å vedlikeholde sin plass i lokalsamfunnet ved at innbyggerne forholder seg til de gitte regler. Dette er et speilbilde av Det Gylne Kompass, der presteskapet ønsker å motarbeide Lord Asriel til enhver pris. Presteskapets arbeid for å løse problemet med Støv kan på mange måter ligne på hva jødene ble utsatt for under 2. verdenskrig. Ikke at dette skal sees på som noe genuint tilfelle for hva jødene ble utsatt for, men heller hva forskere og vitenskapsmenn uten det minste snev av menneskelighet er villig til å utføre på andre mennesker i så kalt vitenskapens navn.

Den vitenskaplige respektløsheten for liv, kan ikke være annet enn stormannsgalskap i en skala som fjerner menneskene fra livets balanse. Å ta et liv i vitenskapens navn, å påføre andre liv lidelse for din egen forsknings skyld, er ikke annet enn mord når det skjer mot mennesker og dyremishandling når det skjer mot dyr. Det er det mest avskyelige ved menneskelig vitenskap uten sidestykke. Vi sprayer kjemikalier i øynene på kaniner og de kutter daimonene vekk fra barna i filmen. Om ikke annet er dette et klart bilde på virkeligheten, et bilde vi må ønske å distansere oss fra og forandre på.

Filmen som skal prøve å gjenskape denne boka er, hvis du ikke har lest den, en passe OK opplevelse. Det er eventyr, litt action og en film som passer utmerket for de litt eldre barna. Men hvis du har lest boka, blir dette skip-skip-skip. Filmen spoler seg igjennom handlingen, flytter elementer hit og dit, gjør om på ting fra boka og, på mange måter, mishandler Pullmans originale historie. Den er for all del basert på boka i den form at den er langt fra så bra som den burde ha vært, for det ligger et utrolig verk til grunne for denne filmen.

Det er skuffende å se at de har høvlet av så grove stykker fra handlingen, og synd at ikke noen klarer å holde et klart fokus gjennom handlingen uten å stykke det opp. Men som sagt så gir denne filmen en grei nok filmkveld hvis du ikke har lest boka. Det er kun de som har lest den som vil føle de enorme syvmilsstegene gjennom bokas handling. Ved siden av hverandre når ikke filmen boka opp til kneskålene, og det er synd, for den kunne ha vært så uendelig mye bedre.

» Kjøp boken på Bokkilden

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse