Annonse

Den siste Mohikaner er ansett som James Fenimore Coopers mesterverk, tross et snøskred av litterære kritikere, fra Coopers samtid, som hakket og plukket på verket som sultne høner i hønsegården. Allikevel var boka en av de mest populære i sin tid, men hvis du leser den i dag, vil du lett falle ut av interessebåsen. I dag er det ikke en av de gamle romanene som blir mest lest, og det kan nok den lyriske stilen være grunn til. Den er skrevet i et språk som lot seg foreldes og dessverre skremmer mer enn den trigger. Historien spinner sitt nett i 1757, midt i Syvårskrigen. Som om vi ikke hadde nok av plass å krige på i Europa, braket de europeiske landene med kolonier i Den Nye Verden sammen til kamp om plassen. Det er kampene mellom England og Frankrike, de to gamle grinebitene av noen naboer, som knuffer løs på hverandre i Coopers roman. De engelske troppene overga Fort William Henry, men ble massakrert mens de forlot fortet. Døtrene til den engelske kommandanten ved fortet blir kidnappet og de to siste Mohikanerne begir seg ut på redningsaksjonen. Det er en nasjonalromantisk historie i beste kioskstil. Men det bildet disse gamle romanene skildrer er en del av tilværelsen i tiden da prærien enda var levende og fortsatt passe småfull av indianere, mens urbefolkningen fortsatt hadde krefter, mot, hat og styrke til å involvere seg i kampen. Det at boka er full av klisjeer der indianerne omtales som villmenn må man bare la flyte avsted, imperialismen gjorde alltid «lokalbefolkningen» mindreverdig. Som roman er den en artig sak og et blikk inn i datidens holdninger.

Det er en langt mer trivelig opplevelse å se filmen, enn å lese boka. Selv om man er glad i å lese, vinner filmen denne striden, uten tvil. Michael Manns film er i likhet med boka en romantisk historie og blir selvsagt noe Hollywoodsk, men uansett blir det en god filmkveld. Selv om den er fra 1992, tar den seg fortsatt godt ut, men kanskje mest som tv-film. De færreste vil nok begi seg ut på leie eller eventuelt kjøp av denne filmen, og det er litt synd. Daniel Day-Lewis gjør en god rolle og klær, kniver og økser er autentiske. Selve settingen rundt fortet og nedslaktingen er historisk korrekte og gir små inntrykk av forskjellene mellom den hvite mann og indianeren. Vi behandler naturen som om det var et kjøleskap, mens indianeren behandler natur og dyr med respekt. Noen filmer klarer å holde hodet over vann ettersom tidevannet kommer stigende og truer med å drukne alt med kvalitetsmangel. Den Siste Mohikaner er bant de som fortsatt står trygt på pålen sin med stoltheten rennende i beinmargen.

«The West won the world not by the superiority of its ideas or values or religion but rather by its superiority in applying organized violence. Westerners often forget this fact, non-Westerners never do.» - Samuel P. Huntington. Dette fenomenet av et sitat gjelder i alle ledd der europeeren har vært involvert, fra Australia til Afrika, Amerika og Asia. Alt fra slavehandel til opiumskrigen. Tilnærmet utryddelse av urbefolkning og kultur. «I thought British policy was 'make the world England', sir.» Og det er dessverre her kolonimaktenes arroganse lå.

Det er ikke lett å anbefale boka til den jevne leser i dette tilfellet. Faktisk så er filmen den å foretrekke. Er du av de som studerer amerikansk litteraturhistorie, så burde Den Siste Mohikaner av James Fenimore Cooper være selvfølge. Alle andre får plukke den opp av egeninteresse og la det bli med det.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse