Annonse

Filminfo og video

Side om Side - sesong 1

 «Side om Side», sterkt inspirert av både svenske «Solsidan» og amerikanske «Modern Family», var NRKs humorsatsing høsten 2013.I serien følger vi  paret Maria Lerke (Marie Blokhus) og Jonas Kvåle (Vidar Magnussen) som flytter fra urbane Grünerløkka i Oslo til mer landlige Skjeberg i Østfold. Her blir de kjent med den gjennomsnittlige kjernefamilien Frode (Tore Sagen) og Lisbeth Pedersen (Pernille Sørensen) med sine to barn, og den snobbete overklassefamilien Kopperud med Christian (Jon Almås) og Celine (Charlotte Frogner) i spissen, som alle er Jonas og Marias naboer. Overgangen fra bylivet til huskjøp på landet skal vise seg å ikke bli så rolig og gå så smertefritt som de kanskje hadde tenkt.

Skaper Terje Solli (kjent som bl.a. forfatter for «Borettslaget» og Linn Skåbers «Hjerte til Hjerte») har laget et konsept som treffer både gjenkjennelse og latter. Situasjonene og menneskene er troverdige nok til at de fleste kan relatere seg til dem (hvem har ikke irritert seg over naboene man ufrivillig har fått utdelt? Kranglet med partneren om hvordan huset skal se ut?), men karikerte nok til at det hele tiden er morsomt (Jeg tror neppe man finner en vestkantfamilie som, uansett hvor snobbete de måtte være, har kalt hunden sin for Feng og katten for Shui på en uironisk måte).

Det paret som fungerer aller best humormessig er Tore Sagen i rollen som Frode, og Pernille Sørensen som Lisbeth. Det er en mismatch over dem, og en ironisk tone dem imellom, som gjennom skjermen oversettes til treffende morsomheter. Rollen som Frode kan lett sammenlignes med karakteren Phil Dunphy i «Modern Family.» Episoden hvor paret vil få sønnen Jonas til å slutte i korpset fordi spillingen hans høres helt forferdelig ut, er hylende morsom. Sørensen er nok også den beste skuespilleren i serien, som stort sett kun, med hell, har castet komikere. Vidar Magnussen er en ny komistjerne på himmelen, og har allerede blitt spådd en lysende skuespillerfremtid. Magnussen og Blokhus har god kjemi og komisk timing, og fremstår som et troverdig, moderne par. Jon Almås er inget stort skuespillertalent, men her har de plassert rett mann i rett rolle. Man tar seg selv i å lure på om Christian Kopperud er ment som en parodiert versjon av hvordan man tenker seg at Almås er på privaten. Scenen hvor Kopperud skal demonstrere uttøyningsteknikker for et bedre sexliv for Frode, og ender opp med å jukke han opp i ansiktet, er typisk Almåsk humor.

«Sitcom» er et relativt belastet begrep, men «Side om Side» klarer fint å manøvrere seg gjennom fallgrubene. Det er aldri for kleint eller billig. Skriptet er ikke forutsigbart, plotene er kreative og målet om å presentere et litt karikert, men troverdig bilde på moderne familier, menneskene i dem og relasjonene dem i mellom nås på en bra måte. De har også fått god hjelp av BBC, kjent for gode, moderne sitcomer, til å gjøre det riktig. «Side om Side» er NRKs beste humorsatsing på lenge. Det er ikke satt noe tak på hvor mange sesonger «Side om Side» skal ha, og andre sesong er planlagt sendt på NRK til høsten.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse